Зеркаль сказала, за яких умов РФ укладе новий газовий договір з Україною

Зеркаль сказала, за яких умов РФ укладе новий газовий договір з Україною

Відео
Укрінформ
У МЗС переконані, що у випадку нереалізації проекту "Північний потік-2", Росія буде змушена домовлятися з Києвом про новий контракт щодо транзиту газу до ЄС територією України.

Про це в ефірі телеканалу "Прямий" заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"У ЄС можуть створити рівні умови для усіх країн щодо купівлі і транзиту газу, щоб "Газпром" не користувався ніякими привілегіями, якими вони звикли користуватися... І після того в ЄС вже зможуть купувати газ у "Газпрому" не на нашому західному кордоні, а на нашому східному кордоні, і постачати самі собі газ через територію України. Це буде найбільш вигідний маршрут, а "Північний потік-2" - думаю, що він не буде існувати в ці терміни, які малює собі РФ. Чи буде він взагалі, не можу сказати", - підкреслила заступник міністра.

Читайте також: Газпром не хоче платити штраф АМКУ і готує позов до арбітражу

На питання, чому до цього часу не зроблено таким чином, щоб ЄС купував російський газ на українсько-російському кордоні, у місці входження газу в українську газотранспортну систему, вона додала: "зараз це вже не предмет розгляду в Стокгольмському арбітражі, де ми сподівалися, що це питання знайде своє вирішення. Оскільки контракти, які існують між "Нафтогазом" і "Газпромом", фіксують, що ці точки знаходяться на нашому західному кордоні".

"І ми сподівалися, що при розгляді в арбітражі, арбітраж дозволить нам впровадити Третій енергетичний пакет і перенести ці точки, тобто передомовитись з росіянами. Але цього не вийшло, бо арбітраж сказав ні... це питання вашого внутрішнього регулювання, питання ваших внутрішніх взаємин, і ми тут ні до чого, це не питання арбітражу", - пояснила вона. 

Читайте також: Управління ГТС: Кістіон розповів, чого хочуть іноземні компанії

"Але "Газпром" має резервувати собі певну кількість газу, яку вони збираються транспортувати через територію України, і це, мабуть, має бути не "Газпром", а та компанія, яка буде відповідати за транспортування газу в Європу", - наголосила Зеркаль. 

Як відомо, проект "Північний потік-2"  передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Читайте також: З Газпрому в бюджет України вже стягнули понад 100 мільйонів

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-