Газпром не хоче платити штраф АМКУ і готує позов до арбітражу

Газпром не хоче платити штраф АМКУ і готує позов до арбітражу

Укрінформ
Російський "Газпром" готує позов в міжнародний арбітраж у зв'язку зі штрафом Антимонопольного комітету України на суму 172 млрд гривень ($6,6 млрд за поточним курсом).

Про це повідомляє Інтерфакс.

Згідно з повідомленням "Газпрому", компанія "не визнає правомірність накладення штрафу і вважає ці дії України порушенням його прав, у тому числі гарантованих російсько-українською міжурядовою Угодою про заохочення і взаємний захист інвестицій від 27.11.1998 року".

Наголошується, що "Газпром" вже направив Україні повідомлення і "наразі готує відповідний позов для звернення в міжнародний арбітраж".

Як повідомлялося, у 2016 році Антимонопольний комітет України прийняв рішення накласти на російський "Газпром" штраф в сумі 85,9 млрд грн, або близько 3,2 млрд дол., через порушення законодавства про захист економічної конкуренції. "Газпром" пройшов всі судові інстанції, однак суди залишили без розгляду скарги російської компанії.

Згодом АМКУ нарахував 100% пені на 85,9 млрд грн штрафу ПАТ "Газпром" в сумі 85,966 млрд грн.

У грудні 2016 року Господарський суд Києва задовольнив позов АМКУ про примусове стягнення штрафу і пені з "Газпрому" в сумі 172 млрд грн.

На початку березня міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що Мінюст створив робочу групу для стягнення 172 млрд грн штрафу з "Газпрому" в юрисдикціях, з якими Україна має договір про правову допомогу.

20 березня Петренко заявив, що всі кошти "Газпрому", які знаходилися на території України, арештовані і передані в держбюджет.

"Можу сказати, що Міністерство юстиції стягне з "Газпрому" ще також 6 млрд доларів за рішенням українського суду по штрафу на користь бюджету з ініціативи Антимонопольного комітету. Ми вже стягнули частину коштів - все, що було у "Газпрому" на території України, було описано, арештовано і стягнуто в державний бюджет. Це понад 100 млн грн, які вже потрапили в український бюджет", - сказав міністр.

Читайте також: З Газпрому в бюджет України вже стягнули понад 100 мільйонів

Що стосується рішення Стокгольмського арбітражу, який 28 лютого зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" 4,63 млрд дол. за недопостачання узгоджених обсягів газу для транзиту, Петренко повідомив, що наразі "Нафтогаз України" проводить відповідні заходи з запуску процесу стягнення цих коштів.

Як відомо, 28 лютого Арбітражна палата Стокгольма задовольнила позовні вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" через порушення контрактних зобов'язань з транзиту російського газу через Україну. Суд схвалив рішення про сплату компенсації за обсяги, які були недопоставлені. Але "Газпром" не виконує рішення суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-