Управління ГТС: Кістіон розповів, чого хочуть іноземні компанії

Управління ГТС: Кістіон розповів, чого хочуть іноземні компанії

Укрінформ
Жодна іноземна компанія, яка наразі виявила інтерес до участі в управлінні українською газотранспортною системою, під час попередніх консультацій не претендувала на  володіння нею.

Про це під час відкритих слухань на тему: «ГТС: ключові виклики та критерії залучення стратегічного партнера" у Комітеті ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки заявив віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Жодна з компаній (які на даний час виявили інтерес до участі в управлінні ГТС України - ред.) не претендує на унікальну українську газотранспортну систему, тому що, відповідно до українського законодавства, її основні засоби заборонені до приватизації", - сказав Кістіон.

Він поінформував у цьому контексті, що словацька компанія Eustream під час консультацій заявила про бажання взяти в управління 49% нового незалежного оператора ПАТ "Магістральні газопроводи України". 

"Хочу нагадати, що акціонерний капітал нового оператора "МГУ" становить 4 млн 200 тис.  грн. Решта основних засобів, які пов'язані з транспортуванням, були, є і повинні залишитися власністю Української держави", - наголосив Кістіон.

Він також повідомив, що жодна з іноземних компаній під час попередніх консультацій чітко не підтвердила готовності  взяти на себе зобов'язання по завантаженню української ГТС. За словами Кістіона, іноземні партнери готові взяти зобов'язання допомогти Україні її завантажити. 

Ще одна позиція, яка простежується у всіх компаній, полягає в тому, що на першому етапі жодна з них не готова інвестувати у модернізацію української ГТС, зазначив віце-прем'єр.

Читайте також: Війна “Нафтогазу” і “Газпрому”: що далі і чим закінчиться?

"Вони готові спільно вести бізнес і вже за результатами ведення бізнесу, можливо, модернізувати українську ГТС", - констатував Кістіон. 

Відповідаючи на запитання учасників слухань, які вихідні умови пропонувалися компаніям для участі в управлінні ГТС України, віце-прем'єр зазначив, що при розміщенні відповідного оголошення на сайті Європейської комісії, Міністерства палива та енергетики і Кабміну уряд мав на меті з'ясувати перспективу співпраці з іноземними партнерами. 

"Компанії звернулися і дали свої пропозиції, як вони це бачать. На підставі їхніх пропозицій і наших інтересів як держави ми разом з вами, народними депутатами, членами робочої групи повинні сформувати пропозиції до конкурсних умов - а як це бачить Україна, і ці конкурсні умови запустити публічно. І не обов'язково, що тільки ті компанії, які виявили зацікавленість на першому етапі, братимуть участь у конкурсі. Це буде відкритий публічний конкурс. Тому звинувачувати і комітет, і уряд, що ці процеси закриті, я думаю, немає абсолютно ніяких підстав", - заявив Кістіон.

Як повідомляв Урядовий портал, 10 міжнародних компаній надіслали Україні свої пропозиції співпрацювати з ПАТ «МГУ». Це, зокрема, такі європейські газові консорціуми Словаччини та Італії, як Eustream і Snam, Нідерландів та Франції - Gazunie та GRTgaz, компанії з Польщі – GAZsystem, Греції – Desfa, Іспанії – Reganosa, Німеччини – Verbunddnelz Gaz AG, Бельгії – Fluxys, Румунії - Transgaz.

15 березня Кабінет міністрів України провів другий раунд консультацій з потенційними партнерами з управління газотранспортною системою (ГТС).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-