У Варшаві збудують Музей історії Польщі

У Варшаві збудують Музей історії Польщі

Укрінформ
На території Варшавської цитаделі планують побудувати триповерховий Музей історії Польщі, що розташується поруч із Музеєм польського війська, Музеєм Х Павільйону та Катинським музеєм.

Про це повідомила заступник директора Музею історії Польщі Анна Пекарська під час презентації його концепції в Національному музеї історії України у середу, 7 березня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Музей історії Польщі існує від 2 травня 2006 року, тобто вже дванадцять років, але не має свого приміщення. Коли ми почали розробляти проект нашого музею і визначати перед собою мету, яким він має бути, якими будуть експозиції, ми розробити основні положення. Передусім, ми передбачаємо створення цікавого виставкового простору та центру, що стимулював би глибше пізнання історії Польщі. По-друге, ми передбачаємо проведення на його базі освітньої, популяризаторської, видавничої, стипендіальної діяльностей, а також організацію та фінансування з іншими інститутами спільних проектів, пов'язаних із проблематикою польських історії та культури. Водночас нас цікавить дослідницька робота у цій царині, а також презентація польської історичної спадщини світовому загалу», - пояснила Пекарська.

За її словами, до основних мотивів, які буде презентовано в новому музеї, ввійдуть парламентські традиції, громадські рухи, а також боротьба за свободу і незалежність Польщі.

Передбачається, що постійна споруда музею стане однією з найсучасніших будівель у Польщі. Територія музею охопить 36 тис. кв. м, а разом із Музеєм польського війська його площа становитиме 44 тис. кв. м.

«Остаточне рішення про розташування музею на Варшавській цитаделі було прийнято в 2015 році. Частина фондів Музею польського війська буде знаходитися в нашому музеї. Також на території цитаделі розташовуватимуться Катинський музей і Музей Х Павільйону, присвячений царській в'язниці. Всі ці споруди знаходяться на території, яку ми називаємо Парком Незалежності», - сказала Пекарська.

Майбутній музей історії Польщі буде триповерховим. Так, на першому планують розташувати дві кіноконцертні зали, розраховані на 150 і 600 осіб, кілька залів для освітніх проектів, зали для тимчасових експозицій площею 1,5 тис. кв. м, бібліотеки, книгарні, кав'ярні та робочі кабінеті працівників установи. На другому поверсі буде розміщено постійну експозицію, площа якої сягатиме 7 тис. кв. м.

«Так, 7 тис. кв. м неможливо відвідати за один раз, тому передбачено маршрут швидкого відвідування, який займає дві години. Вся експозиція продумана таким чином, що можна перервати її огляд у будь-який момент, відвідавши книгарню чи кав'ярню, або ж узагалі залишити музей. Ця галерея поділена на шість залів, кожен із яких репрезентує основні історичні мотиви та епохи в історії Польщі», - пояснила заступник директора майбутнього музею.

Попри те, що експозиція займатиме один поверх, пересуваючись нею, відвідувачі постійно то підніматимуться, то опускатимуться. Така зміна рівнів виставкового простору, за словами Пекарської, продиктована тим, щоб продемонструвати відвідувачам, в які періоди Польща зазнавала піднесення у своєму становленні, а в які - навпаки - менш потужно розвивалась як держава.

На спорудження постійної експозиції, уточнила заступник директору музею, з держбюджету Польщі виділено 650 млн злотих.

Читайте також: Держдеп США спростовує "негласні санкції" проти Польщі

Водночас цікавим архітекторським рішенням є й спорудження даху музею, з якого відкривається вигляд на весь Парк Незалежності.

Важливим елементом постійної експозиції музею будуть оригінальні об'єкти. З огляду на це, буде створено власну колекцію, а також керівництво станови має намір позичати цікаві експонати з інших збірок і фондів. Разом з тим з цією ж метою у травні 2016 року стартувала громадська акція збору експонатів, до якої долучилися більше 275 благодійників. За цей час було зібрано понад 6300 нових об'єктів.

Зважаючи на відсутність власного приміщення, працівники музею регулярно проводять тимчасові виставки, які відбувалися як у Польщі, так і в інших державах, зокрема в Німеччині, Сполучених Штатах Америки та Бельгії.

Фото: uk.wikipedia.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-