У Держдумі пропонують розірвати договір з Україною в частині визнання кордонів

У Держдумі пропонують розірвати договір з Україною в частині визнання кордонів

Укрінформ
Депутат Держдуми РФ Костянтин Затулін запропонував денонсувати Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Росією і Україною в тій частині, де країни визнають територіальні кордони один одного.

Про це повідомляє РІА "Новости".

Затулін вважає, що договір "односторонньо вигідний Україні. "Бо, не обумовлюючи механізмів партнерства, співробітництва і дружби, в другій статті договору ми визнаємо територіальні межі України, а вони, відповідно, наші - на момент підписання і ратифікації цього документа. Тобто йдеться про те, що, підписавши цей договір, Росія в 1997-му, а потім при ратифікації в 1999 році підтвердила, що вона вважає, скажімо, Крим і Севастополь частиною території України", - заявив він.

За словами Затуліна, якщо між країнами зараз немає дружби і партнерства, то й угоду слід переглянути.

"Наша трактування договору полягає в тому, що, звичайно, наше визнання, зроблене в цьому договорі, кордонів взаємопов'язане з темою договору: дружба, співробітництво і партнерство. Тобто - немає дружби, співробітництва і партнерства, по ідеї, виникає привід до того, щоб сказати: "Значить, треба всі питання вирішувати заново, в тому числі й питання щодо кордонів". Тому особисто я буду пропонувати і пропоную вже... що нам потрібно, принаймні, в частині цього договору, його денонсувати - у частині, що стосується статті другої, а саме визнання кордонів", - заявив Затулін.

Читайте також: Експерт – про "кримський подарунок" Путіна: Росія готується до санкцій США

Як повідомлялося, Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Росією і Україною від 1997 року - основоположний документ російсько-українських відносин. Він передбачає стратегічне партнерство двох країн "на основі принципів взаємної поваги, суверенної рівності, територіальної цілісності, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів, незастосування сили або загрози силою, включаючи економічні та інші способи тиску".

Росія в лютому 2014 року окупувала український Крим і у березні того ж року провела псевдореферендум про статус півострова, за сфальсифікованими результатами якого включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський Союз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим.

Проти Затуліна Головна військова прокуратура України проводить розслідування у кримінальному провадженні за підозрою у вчиненні в період лютого - березня 2014 кримінальних правопорушень, пов'язаних з посяганням на територіальну цілісність і недоторканність України, плануванням, підготовкою, розв'язуванням і веденням агресивної війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-