Експерт – про

Експерт – про "кримський подарунок" Путіна: Росія готується до санкцій США

Укрінформ
Заява президента РФ Путіна щодо повернення захоплених під час окупації Криму кораблів ВМС України може бути пов'язана з банальною потребою розміщення у Балаклавській бухті Севастополя яхт російської "еліти".

Таку думку висловив у Facebook експерт з питань судноплавства в Чорному морі, голова спостережної ради Фонду "Майдан закордонних справ", головний редактор інтернет-порталу "BlackSeaNews" Андрій Клименко.

"Через кілька тижнів вступлять в силу нові санкції США проти РФ (екстериторіальні). В першу чергу вони торкнуться політичної та бізнесової верхівки РФ. Всі вони - власники дуже хороших яхт. Уявіть собі, скільки десятків величезних і мегадорогих яхт у російських вождів, вождиків і олігархів", - зазначив він.

За словами Клименка, у холодну і штормову на Чорному морі пору року - приблизно 6 місяців - ці яхти зимують в теплих середземноморських краях. "53-метрова "Чайка" (CHAYKA, IMO: 9544619), що належить підприємству з поставок продукції Управління справами президента РФ та, за повідомленнями наших читачів, обслуговує президента РФ, в різні роки зимувала в грецькому Лаврионі або хорватському Спліті. 52-метрова UNITY (IMO: 1010181), приписувана народними інтернет-чутками прем'єр-міністру РФ, регулярно зимує в італійському містечку-марині Імперія біля Сан-Ремо", - назвав експерт деякі приклади.

"Але це яхти перших осіб, їм треба влітку бути в Сочі. А яхти олігархів цілий рік базуються в Середземному морі... І ось у разі нових санкцій виходить халепа - за кордоном можуть заарештувати яхти, а порт Сочі взимку, м'яко кажучи, не краще місце для дорогих яхт”, - заявив Клименко. За його словами, у цьому "санкційно-кліматичному контексті" Балаклавська бухта в Севастополі - ідеальне місце, у тому числі з точки зору особистої безпеки. Як відомо, там базується і морський прикордонний загін ФСБ - кораблі, причали, казарми, майстерні. Водночас розміщеній у Балаклаві прикордонній базі "раптом за особистим дорученням президента готують нову концепцію розвитку", зазначив експерт, додавши, що "в її основі реставрація існуючих і спорудження нових об'єктів, зокрема, "багатофункціонального громадського центру" і яхтового судноремонтного комплексу".

Читайте також: Експерт сказав, як "військовий металобрухт" може допомогти поверненню Криму

"У другій половині грудня 2017 всі прикордонні кораблі вже переведені з Балаклавської бухти в головну бухту Севастополя. І приткнулися хто де, як бідні родичі, тому що у зв'язку з передислокацією морської прикордонної охорони виник дефіцит причальних стінок... Частину з них, і чималу, займають військові трофеї - кораблі ВМСУ ...Все зрозуміло. І ніякої геополітики. Забирайте ваш металобрухт, бо він займає багато місця, якого не вистачає для кораблів морської охорони, тому ще в Балаклаві тепер будуть базуватися яхти російської "еліти", - написав Клименко.

Як повідомлялося, російський президент заявив 11 січня про наміри передати Україні військові кораблі і авіатехніку з окупованого Криму. За словами Путіна, ця "техніка перебуває в жалюгідному стані".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-