Експерт сказав, як

Експерт сказав, як "військовий металобрухт" може допомогти поверненню Криму

Ексклюзив
Укрінформ
Діючи розумно в питанні щодо української військової техніки в Криму після того, як Путін заявив про готовність її повернути, Україна може, як мінімум, змусити Росію сісти за стіл переговорів щодо питання Криму.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу заявив економічний експерт Фонду «Майдан закордонних справ» Юрій Смєлянський.

«Вважаю допустимим розглядати зроблену заяву про можливості повернення понівеченої української військової техніки як дуже тонку «нитку павутини», за допомогою якої, якщо правильно і акуратно за неї тягнути, можна, як мінімум, змусити Росію сісти за стіл переговорів щодо питання Криму», - відзначив Смєлянський.

На його думку, Україна в даній ситуації повинна керуватися не стільки емоціями, скільки державним підходом.

Читайте також: Експерт: Кримський "подарунок" Путіна - гра прокремлівського лоббі в Європі

Як вважає експерт, загалом вже висловлені українськими політиками думки щодо питання повернення захопленої в Криму росіянами української військової техніки можна розділити на дві категорії: з емоційно-патріотичним підходом та з державним. При цьому яскраві, гучні, емоційно-патріотичні коментарі політиків і експертів сприймаються суспільством, через чотири роки війни, як несприйняття всього, що йде від країни-окупанта та країни-агресора.

Проте, вважає Смєлянський, саме державний, розважливий і логічний підхід повинен змусити нас замислитися: чому через чотири роки війни окупант заявляє про готовність повернення доведеної до стану металобрухту української військової техніки?

На його думку, що б не заявляла сьогодні країна-агресор щодо «раз і назавжди вирішеного кримського питання», насправді окупація Криму і частини Донецької та Луганської областей ослабили Росію і поставили її в дуже складну ситуацію.

«Негативний вплив економічної кризи, яка розпочалася в Росії ще у 2012-2013 роках, посилився введеними проти неї санкціями і обсягом витрат, які вона вимушена нині витрачати на Крим, веденням військових дій на сході України і в Сирії», -  вважає Смєлянський.

Що стосується української військової техніки, доведеної окупантами до стану металобрухту, то її, пояснив експерт, варто повернути, пред'явивши Росії різницю у вартості металобрухту і аналогічної нової техніки. «Україна не повинна відмовлятися від неї. Проте відновлення понівеченої окупантами військової техніки обійдеться дорожче, ніж придбання нової. Було б логічно прийняти металобрухт, оцінити його вартість, розрахувати різницю між вартістю металобрухту і вартістю аналогічної нової військової техніки та пред'явити цю різницю росіянам на відшкодування. Далі звернутися з позовом до міжнародного суду і використати ситуацію, що склалася, як один з інструментів примушення Росії до початку переговорів щодо Криму», - резюмував експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-