Експерт: Кримський

Експерт: Кримський "подарунок" Путіна - гра прокремлівського лоббі в Європі

Укрінформ
Заява президента РФ Володимира Путіна про можливість повернення Україні захопленої у Криму військової техніки є таким собі "жестом доброї волі" для Європи, від якої очікується послаблення санкційного режиму проти РФ.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook керівник аналітичного центру "Глобалістика 21" Михайло Гончар.

"Згадайте нещодавні констатації австрійського міністра закордонних справ щодо того, що санкції проти Росії не діють, та висловлювання німецького міністра закордонних справ щодо необхідності поетапного зняття санкцій з Росії. Очевидно, що Кремль та прокремлівське лоббі в Європі домовилось про певну гру, що має завершитися, принаймні, пом'якшенням санкційного режиму", - йдеться у повідомленні.

За словами Гончара, представники саме Німеччини та Австрії, цих двох країн, які активно проштовхують антиєвропейський газовий проект "Північний потік-2", висловлюються на цю тему найбільш активно.

"Тут є певний замисел і синхрон з висловлюваннями з Кремля. В Європі потребують жесту доброї волі, сигналу з Кремля. От у Москві й вирішили у притаманній манері зробити жест доброї волі - повернути Україні озброєння та військову техніку, точніше, те, що від неї залишилось. Чим не жест доброї волі в розумінні кремлівської клептократії? А відповідь з Європи має бути у стимулі для Росії через пом'якшення санкцій", - зазначив експерт.

Втім, на переконання керівника центру "Глобалістика 21", реальним жестом доброї волі може бути повне і безумовне звільнення усіх політичних бранців Кремля в Криму та Росії, полонених на Донбасі.

"Кремль дедалі більше зіштовхується з міжнародним тиском щодо цього. Сподіваюсь, що наша клептократія не спокуситься на "подарунок" кремлівських "данайців" та роз'яснить європейським "миролюбцям" та putinversteher, що за цим стоїть",  - додав він.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін заявив 11 січня, що Росія готова повернути Україні її військову техніку з окупованого Криму. За словами російського президента, ця "техніка перебуває в жалюгідному стані".

Перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко різко розкритикувала висловлену  Путіним ідею, заявивши, що "Крим за кораблі не продаємо, не здаємо й не міняємо". Вона заявила, що Росія довела до жахливого стану захоплені кораблі, як і сам Крим. Україна згодом поверне Крим і всю українську власність там, у тому числі й кораблі, а  також Донбас, наголосила Геращенко.

Читайте також: Гройсман - Путіну: Готові разом з флотом прийняти Крим

Командувач Військово-морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко заявив, що пропозицію Путіна необхідно ретельно вивчити, щоб не стати "розмінною картою" у "кремлівській грі". Він також наголосив, що заяви про те, що весь український флот "був непотрібом", не відповідають дійсності.

Експерти  Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) заявили, що українській владі не варто реагувати на офіційному рівні на "пропозицію" Путіна щодо передачі Україні українського озброєння та військової техніки з окупованого Криму. На їх переконання, заява Путіна знаходиться у тій же площині, що й його гібридні "миротворчі ініціативи". Окрім того, що Росія в жодному випадку не передасть справну техніку, а її ремонт потребуватиме значних коштів, Кремль використає цей крок для нової антиукраїнської інформаційної кампанії та демонстрації "пом’якшення" своєї позиції щодо України, переконані в ЦДАКР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-