Прем'єр Польщі заявив Юнкеру про

Прем'єр Польщі заявив Юнкеру про "кількадесят тисяч утікачів від війни в Україні"

Укрінформ
У Польщі процедури надання політичного притулку є досить жорсткими і небагато осіб отримало статус біженця в Польщі. Однак, у Польщі є понад мільйон українських трудових мігрантів, з яких кількадесят тисяч - це утікачі з територій, охоплених війною.

Про це після зустрічі з президентом Євроради Жаном-Клодом Юнкером у Брюсселі, представляючи власні аргументи щодо небажання приймати біженців з Близького Сходу та Північної Африки, заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Я представив нашу позицію трохи в іншому світлі. І справді, наші процедури надання притулку є досить жорсткими, оскільки на пальцях однієї руки у переносному значенні можна порахувати осіб, які отримали такий статус. Однак, ми показали тисячі прохань про надання притулку, які подаються в Польщі”,- заявив Моравецький.

Він повідомив Юнкеру, що свого часу Польща прийняла тисячі біженців з Чечні, які втікали звідти від двох воєн, а зараз має справу з наслідками російсько-української війни.

“Я говорив також про проблему російсько-української війни, яка призвела до того, що маємо понад мільйон осіб з України, які загалом є трудовими мігрантами. Однак, якщо дуже серйозно вивчити статистичні дані, то принаймні кільканадцять чи декілька десятків тисяч - це особи з територій, охоплених війною, без даху над головою, типові утікачі з території східної України”,- заявив Моравецький.

Він зазначив, шо Польща не змінює своєї позиції у питанні біженців і не прийматиме у себе мігрантів з півдня.

Польський прем'єр також поінформував, шо під час розмови він обговорив з Юнкером питання реформування судочинства в Польщі. Він навів аргументи щодо необхідності змін в судовій системі країни. Водночас, він фактично визнав, шо йому поки що не вдалося переконати Юнкера до своєї позиції.

Моравецький і Юнкер домовилися незабаром продовжити дискусію, аби це “принесло результат до кінця лютого”.

Читайте також: "Українські біженці": Ващиковський скаржиться, що ЄС не цінує внеску Польщі

Як інформувало агентство, на початку грудня Єврокомісія подала до суду ЄС на Польщу, Чехію та Угорщину через невиконання цими країнами рішення від 2015 року про участь у процедурі обов'язкового розподілу біженців.

Також у грудні Єврокомісія прийняла рішення про застосування 7-ї статті договору ЄС проти Польщі і дала Варшаві три місяці на запровадження в дію рекомендацій щодо покращення у країні ситуації з верховенством права. Застереження комісії викликають зміни у системі судочинства й ухвалення Польщею законів у цій сфері. Йдеться про раніше прийняті закони про Конституційний суд та суди загальної юрисдикції, а також про закони про Верховний суд та Національну раду судочинства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-