"Українські біженці": Ващиковський скаржиться, що ЄС не цінує внеску Польщі

Укрінформ
Польща прийняла у себе українців з охоплених конфліктом територій, зменшивши тим самим міграційний тиск зі сходу на інші країни ЄС. Однак Єврокомісія не бере цього до уваги і веде суперечку з Варшавою щодо прийому біженців з півдня.

Про це йдеться у статті глави Міністерства закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського у виданні Rzeczpospolita

"У результаті нашої політики понад мільйон громадян України — країни, яка потерпає від російської агресії і складної економічної ситуації, живе у Польщі. Ми прийняли їх, щоб їм допомогти. Західні члени ЄС не хочуть цього помічати, навіть не хочуть визнавати того, що наша позиція запобігла великій міграційній хвилі із східного напряму у той час, коли ЄС у великій мірі потерпав від негативних наслідків міграційної кризи",- підкреслив Ващиковський.

Він зазначив, що Польща створює легальні можливості для міграції, запобігаючи нелегальній міграції та зловживанням у сфері надання притулку.

Ващиковський наголосив, що згідно з даними Євростату більше половини легальної трудової міграції до країн ЄС в 2016 році було спрямовано саме до Польщі. Міністр переконаний, що за результатами 2017 року ця статистика виглядатиме схожим чином.

Міністр соціальної політики Польщі Елжбета Рафальська кілька днів тому повідомила, що серед іноземців з-за меж ЄС найбільше дозволів на роботу видано українцям (85%).

Читайте також: Геращенко закликає Варшаву зважати на офіційні цифри щодо "українських біженців"

Як повідомлялося, голова Ради міністрів Польщі Матеуш Моравецький заявив, що в останні роки країна прийняла у себе понад 1,5 мільйона українців, з яких кілька десятків тисяч - переселенці з територій, охоплених конфліктом. Водночас у Посольстві України у Варшаві заперечили заяву польського прем'єра про десятки тисяч українських біженців.

Зокрема, як заявила керівник консульського відділення Посольства України Світлана Криса, порівняно з попередніми роками кількість українських біженців у Польщі або бажаючих отримати міжнародний захист зменшилася, а цифра, озвучена главою польського Кабміну, не відповідає дійсності. Вона підкреслила, що упродовж січня-листопада 2017 року лише 625 громадян України звернулися до польської влади з проханням надати їм міжнародний захист. Порівняно з попереднім роком, ця кількість зменшилася удвічі. Дипломат зазначила, що українські громадяни приїжджають до Польщі та інших країн Євросоюзу з метою працевлаштування.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська теж заявила, що більшість із 1,5 мільйона українців, які перебувають на території Польщі, приїхали на заробітки.

Як відомо, на початку грудня Єврокомісія подала до суду ЄС на Польщу, Чехію та Угорщину через невиконання цими країнами рішення від 2015 року про участь у процедурі обов'язкового розподілу біженців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-