Геращенко закликає Варшаву зважати на офіційні цифри щодо

Геращенко закликає Варшаву зважати на офіційні цифри щодо "українських біженців"

Укрінформ
Тільки близько 80 українців отримали останнім часом статус біженців у Польщі.

Про це заявила перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook і закликала польських політиків  називати офіційні цифри.

"Щодо заяв польських високопосадовців про сотні тисяч українських біженців. Офіційні особи мають озвучувати офіційні цифри, які свідчать, що за останній час статус біженців в Польщі отримало близько 80 українців. Саме стільки в Польщі біженців", - зазначила Геращенко.

За її словами, інше питання - трудові мігранти.

"Правда в тому, що десятки тисяч українців в часи економічної кризи, спровокованої в тому числі і війною, працюють в сусідніх країнах, в тому числі й в Польщі, посилюючи її економіку, вкладаючи свої руки, розум, сили, українську працелюбність і щирість в формування польського ВВП. Мені здається, було б чесно з боку польських можновладців дякувати за це українцям - працелюбним і сильним, бажаним в багатьох сферах, особливо робітничих професій в Польщі. Й говорити про них як про біженців - це нонсенс", - заявила перший віце-спікер.

Геращенко зазначила: українські заробітчани, трудові мігранти, які змушені шукати заробітків в чужих краях - це наш біль, і влада справді повинна докласти всіх зусиль для розвитку і відновлення економіки, аби люди поверталися й працювали на рідній землі.

"Над цим маємо працювати в 2018", - підкреслила вона.

Читайте також: Українці їдуть до Польщі працювати, а не просити притулку – Лутковська

Як повідомлялося, голова Ради міністрів Польщі Матеуш Моравецький заявив, що в останні роки країна прийняла у себе понад 1,5 мільйона українців, з яких кілька десятків тисяч - переселенці з територій, охоплених війною. Водночас у Посольстві України у Варшаві заперечили заяву польського прем'єра про десятки тисяч українських біженців.

Зокрема, як заявила керівник консульського відділення Посольства України Світлана Криса, порівняно з попередніми роками кількість українських біженців у Польщі або бажаючих отримати міжнародний захист зменшилася, а цифра, озвучена главою польського Кабміну, не відповідає дійсності. Вона підкреслила, що упродовж січня-листопада 2017 року лише 625 громадян України звернулися до польської влади з проханням надати їм міжнародний захист. Порівняно з попереднім роком, ця кількість зменшилася удвічі. Дипломат зазначила, що українські громадяни приїжджають до Польщі та інших країн Євросоюзу з метою працевлаштування.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська теж заявила, що більшість із 1,5 мільйона українців, які перебувають на території Польщі, приїхали на заробітки. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-