У Польщі працедавець змушує українців носити синьо-жовту форму

У Польщі працедавець змушує українців носити синьо-жовту форму

Укрінформ
Українці на міжнародному підприємстві Lindab поблизу Варшави, що спеціалізується у виробництві дахів, ринв та вентиляційних труб, змушені носити синьо-жовту робочу форму.

Директор підприємства переконує, що це полегшує комунікацію, натомість експерти вважають, що це є проявом дискримінації за національною ознакою, інформує Wyborcza.pl.

У Lindab працюють 200 робітників, з яких 40 - українці. Польські працівники теж носять різну форму, але колір одягу залежить від того, в якому відділі працює та чи інша людина. Натомість, усі українці, незважаючи на те, в якому відділі працюють, носять лише синьо-жовту форму.

Читайте також: Безвіз значно не вплинув на збільшення кількості українців у Польщі

Ця ситуація викликала здивування в одного з міжнародних контрагентів польського підприємства. Відтак, особа повідомила про цей випадок організацію з протидії расизму “Ніколи більше”.

Директор Lindab Міхал Врублевський пояснив “випадковістю” те, що українці мають синьо-жовту форму. Він зазначив, що всі працівники носять штани синього кольору, натомість жовтий колір сорочки означає, що людина не знає польську мову.

“Тут не йдеться про жодну дискримінацію, а полегшення у спілкуванні”,- повідомив Міхал Врублевський. Він додав, що у випадку якщо бригадир хоче щось сказати українцеві, то він попросить іншу особу, яка знає українську і носить інший колір сорочки.

Читайте також: У Раді назвали маніпуляцією польські заяви про "українських біженців"

Діячка організації з протидії расизму “Ніколи більше” Анна Татар вважає, що не можна закривати очі на цю скандальну ситуацію, яка свідчить про поділ працівників за національною ознакою. Вона підкреслила, що аргументи керівництва підприємства є непереконливими, адже польська й українська мови є схожими.

“Цей розподіл за національною ознакою має дискримінаційний характер”, - заявила Татар.

Засновниця організації “Євромайдан-Варшава” Наталія Панченко вважає, що українці погоджуються на принизливе до себе ставлення оскільки просто бояться втратити роботу.

Професор права і соціальної комунікації у Вроцлавському університеті Моніка Левандовська-Махніковська вважає, що різна форма у поляків та українців є розподілом за національною ознакою.

“Це може призвести до небезпечних ситуацій цькування чи невідповідного ставлення з боку інших працівників”,- підкреслила професор. Вона додала, що завданням працедавця є якраз створення таких умов праці, які дадуть змогу уникнути такого роду загрозу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-