У Раді назвали маніпуляцією польські заяви про

У Раді назвали маніпуляцією польські заяви про "українських біженців"

Укрінформ
В.о. голови Комітету ВР із питань європейської інтеграції Марія Іонова назвала маніпулятивними  висловлювання польських високопосадовців "про сотні тисяч біженців з України". 

Іонова також порадила у Фейсбуці польським чиновникам відрізняти їх від трудових мігрантів, згідно з міжнародним гуманітарним правом. 

"Нещодавні заяви прем'єр-міністра Польщі та інших високопосадовців про біженців є маніпулятивними. Біженцями свідомо називають громадян України, які через проблеми суто економічного характеру, а не політичні чи інші, виїхали на заробітки до Польщі.... Також серед тих, хто виїхав до сусідньої країни, є окремий сегмент громадян, котрі, будучи етнічними поляками, вирішили скористатися пропозицією польського уряду "про карту поляка" і переїхати на постійне місце проживання в Республіку Польща. Це їх вибір, але кількість цих громадян складає близько 1 тисячі, не більше, й це офіційна польська статистика", -  написала Іонова.

Вона зазначила, що є великою загадкою, навіщо на темі «біженців» активно спекулює правляча партія «Право і Справедливість». 

"Можливо, такою відверто недружньою до України риторикою, намагається вирішити власні проблеми в рамках ЄС, убезпечити Польщу від мігрантів і біженців з третіх країн, забезпечити захист від справжніх біженців з зон конфліктів на Близькому Сході, яких вона відмовляється приймати у себе як країна ЄС", - припустила в.о. голови профільного комітету. 

Вона констатувала, що йде відверте маніпулювання громадською думкою і як наслідок – загострення взаємин Польщі і України. На думку Іонової, тема «українських біженців» вигідна теперішній польській владі для маніпуляцій, в першу чергу, з інституціями ЄС. 

Читайте також: Геращенко закликає Варшаву зважати на офіційні цифри щодо "українських біженців"

"Сподіваюсь, у подальшому наші партнери - польські політики будуть використовувати прийнятну термінологію міжнародного гуманітарного права й розрізняти біженців і трудових мігрантів. Я впевнена, що і українські, і польські ЗМІ можуть звернутись до офіційних міжнародних інституцій ООН щодо роз’яснення і тлумачення цих різних статусів", - підсумувала Іонова. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-