Безвіз майже не вплинув на збільшення українців у Польщі

Безвіз майже не вплинув на збільшення українців у Польщі

Укрінформ
Запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС з 11 червня 2017 року значно не вплинуло на збільшення кількості українців, які прибули до Польщі.

Про це йдеться у відповіді Управління з питань іноземців (UDSC) Польщі на запит власного кореспондента Укрінформу.

“Після майже п'яти місяців від запровадження безвізового режиму не спостерігалося якихось особливих змін у динаміці чи характері міграції з України. Порівнюючи два періоди - чотири місяці до запровадження безвізового руху і чотири місяці після - спостерігається зростання майже на 9% у приїзді українців до Польщі. Це є природнім наслідком зростання кількості українців, які мешкають в Польщі, і відвідують батьківщину, а також приїзду до Польщі на сезонні роботи - в сільському господарстві чи садівництві”,- йдеться у відповіді.

Читайте також: "Українські біженці": Ващиковський скаржиться, що ЄС не цінує внеску Польщі

Зазначається, що упродовж останніх чотирьох років постійно зростає кількість виданих віз в польських консульствах в Україні.

“В 2016-2017 роках їх видано 2,5 млн. Крім загального збільшення кількості виданих віз, змінюються також пропорції на користь зростання виданих національних довгострокових віз на перебування в Польщі до одного року”,- зазначають в UDSC.

Як підкреслюється, частина трудових мігрантів з України бажає залишитися в Польщі на довше. Відтак вони вироблять документи на перебування в Польщі на декілька років.

“Станом на сьогодні близько 143 тис. громадян України мають дійсні документи, що дають їм право на перебування в Польщі на період довший ніж один рік”, - наголошують в управлінні.

Зазначається, що в цьому році на 6% зросла кількість заяв від українців на отримання дозволів на перебування в Польщі на триваліший період.

Читайте також: У Раді назвали маніпуляцією польські заяви про "українських біженців"

В UDSC нагадують, що громадяни України мають право упродовж шести місяців в році працювати в Польщі без отримання дозволу на роботу, за умови письмового оформлення заяви працедавця про працевлаштування у відповідних повітових відділах праці та письмової угоди.

“В 2015 році зареєстровано в Польщі 763 тис. заяв від працедавців про працевлаштування українців, в 2016 році - 1,3 млн, в 2017 році - 1,8 млн”,- зазначають в управлінні.

При цьому додається, що кількість таких заяв зовсім не означає, що така ж кількість українців реально працювала у цих працедавців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-