Юристи занепокоєні тиском Додона на Конституційний суд Молдови

Юристи занепокоєні тиском Додона на Конституційний суд Молдови

Заява
Укрінформ
Асоціація Конституційного правосуддя держав Чорноморського регіону і країн Балтії висловлює глибоке занепокоєння відносно тиску президента Республіки Молдова на Конституційний суд і втручання глави держави в його діяльність.

Про це йдеться в оприлюдненій заяві Асоціації, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"Відповідно до принципів правової держави, у будь-якій демократичній країні Конституція і рішення Конституційного суду обов'язкові до виконання для всіх фізичних осіб, державних інститутів і органів державного управління. Конституційний суд гарантує верховенство Конституції, а тлумачення Основного закону, яке входить в обов'язки КС, має суворо дотримуватися всіма держорганами і чиновниками, включаючи президента", - йдеться в заяві.

Наголошується також, що Асоціація конституційного правосуддя вважає неприпустимим втручання в діяльність КС, оскільки це підриває основи правової держави і демократичного суспільства.

Під заявою підписалися виконуючий обов'язки голови Конституційного суду України, а також глави Конституційних судів Грузії і Литви.

Читайте також: Додон погрожує Конституційному суду за “підкладену свиню”

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Конституційний суд Молдови виніс вердикт, відповідно до якого президент країни не має права відмовити в затвердженні кандидата на посаду міністра оборони, повторно висунутого на цей пост урядом. Згідно з рішенням КС, якщо президент повторно відмовляється призначити міністра оборони, то це вважається порушенням конституційних обов'язків глави держави, який тимчасово може бути усунутий від посади. Право призначити міністра (у даному конкретному випадку) і прийняти в нього присягу тимчасово передається прем'єр-міністру або голові парламенту, які теж тимчасово виконуватимуть обов'язки президента. Рішення про тимчасове усунення президента від влади приймається Конституційним судом.

Президент Ігор Додон, у свою чергу, розкритикував це рішення, назвавши його неконституційним, погрожуючи суддям КС кримінальним розслідуванням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-