Додон погрожує  Конституційному суду за “підкладену свиню”

Додон погрожує Конституційному суду за “підкладену свиню”

Укрінформ
Президент Молдови Ігор Додон вважає грубим порушенням Конституції країни рішення Конституційного суду про те, що право висунення кандидата на посаду міністра оборони, а також його відкликання з посади віднині належить виключно прем'єр-міністрові, а президент зобов'язаний затвердити повторно представлену урядом кандидатуру.

Про це він заявив на брифінгу, що відбувся в Кишиневі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Сьогодні уряд і парламентська більшість, контрольовані однією партією, зробили ще один крок до остаточної узурпації державної влади. І цього разу, як і у багатьох інших випадках, співучасниками виступили судді Конституційного суду. Рішенням, ухваленим сьогодні Судом, Конституція Республіки Молдова була грубо порушена, що є серйозним прецедентом», - заявив Додон.

Глава Молдови зазначив також, що Конституційний суд має право тлумачити Конституцію, а не встановлювати в Конституції непередбачені процедури і строки.

За його словами, стаття 98(6) Основного закону не встановлює обов'язки Президента призначати міністра при повторному висуненні так само як і оприлюднювати закони.

Читайте також: Конституційний суд прийняв рішення, що може привести до імпічмента Додона

Президент наголосив, що при новому складі парламенту, який буде утворено після дострокових чи чергових парламентських виборів, буде сформовано новий склад Конституційного суду, а одним з безпосередніх пріоритетів КС в його новому складі стане повний перегляд багатьох прийнятих рішень, що мають антидержавний характер і підривають авторитет державних установ.

На думку Додона, всі дії суддів нинішнього складу Конституційного суду стануть предметом ретельного розслідування, у тому числі в рамках Кримінального кодексу.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 17 жовтня, Конституційний суд Молдови вніс вердикт про те, що право висунення кандидата на посаду міністра оборони Молдови, а також його відкликання з посади віднині належить виключно прем'єр-міністрові, а президент зобов'язаний затвердити повторно представлену урядом кандидатуру.

Раніше президент Молдови Ігор Додон відмовився призначити на посаду міністра оборони Єуджена Стурзу, якого повторно висунула на цю посаду правляча коаліція на чолі з Демократичною партією.

Уряд, у свою чергу, звернувся за роз'ясненнями до Конституційного суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-