Заворушення у Новій Каледонії: президенти чотирьох заморських регіонів Франції звернулися до Парижа

Заворушення у Новій Каледонії: президенти чотирьох заморських регіонів Франції звернулися до Парижа

Укрінформ
Чотири президенти заморських департаментів Франції закликали Париж негайно відкликати конституційну реформу, що спровокувала заворушення у Новій Каледонії.

Йдеться про президентів Реюньйону, Гваделупи, Мартініки та Французької Гвіани. Як передає Укрінформ, заворушення на французькому архіпелазі з особливим статусом за минулий тиждень забрали шість життів, розповідає Le Parisien.

«Лише політична реакція покладе край ескалації насильства та зупинить громадянську війну. Ми, обрані представники заморських територій, вимагаємо від уряду негайно відкликати законопроект про конституційну реформу, спрямований на зміну виборчого органу для виборів у Новій Каледонії, як передумову для відновлення мирного діалогу», - пишуть автори звернення.

Загалом лист підписали близько 20 обраних представників від заморських територій Франції. Вони засуджують «модифікацію без консенсусу всіх партнерів», двох угод, які передбачали створення каледонського громадянства і «повне визнання канакської культури».

Раніше Франція надала Новій Каледонії унікальний статус, санкціонувавши там власну виконавчу владу, яка мала провести три референдуми, за результатами яких архіпелаг міг би отримати повну незалежність.

Читайте також: Глава Пентагону підтвердив присутність військових РФ на американській авіабазі у Нігері

Однак минулого вівторка депутати Національної асамблеї проголосували за реформу, яка розморожує виборче право для 25 тисяч громадян, переважно не корінного народу - канакців. Канаки - учасники руху за незалежність - стверджують, що це розмиває електорат та призводить до подальшої маргіналізації корінного народу.

Текст реформи ще має бути проголосований на засіданні Конгресу, якщо до цього часу не буде досягнуто згоди щодо тексту між партіями, які виступають за незалежність Нової Каледонії, та партіями-супротивниками незалежності.

Насильство на острові забрало шість життів - двох жандармів, каледонця європейського походження та трьох канаків. Дороги там досі перекриті, руйнування продовжуються. Як заявив у неділю Луї Ле Франк, Верховний комісар Франції в Новій Каледонії, школи, аптеки, життєво важливі центри постачання продовольства та торгові центри зруйновані. На острові поступово закінчується продовольство.

Як повідомляв Укрінформ, Франція запроваджує режим надзвичайного стану у своїй заморській території - Новій Каледонії. Таке рішення ухвалене на прохання президента республіки Еммануеля Макрона на засіданні Ради оборони.

Фото: Lilou Garrido Navarro Kherachi

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-