Нацменшини мають знати державну мову своєї країни – Ягланд

Нацменшини мають знати державну мову своєї країни – Ягланд

Укрінформ
На думку генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда, нацменшини в Європі повинні вільно володіти мовою країни, в якій вони живуть.

Про це він пише у своїй статті на EUobserver, присвяченій спору між Україною і членами Ради Європи щодо українського закону "Про освіту".

"Меншини в Європі мають, звичайно ж, вільно говорити офіційною мовою своєї держави. Це життєво важливо для їх повної участі в житті суспільства, і держава має впроваджувати всі засоби, необхідні для того, щоб вони могли цьому навчитися", - вважає Ягланд.

Читайте також: Гриневич у Страсбурзі роз'яснює експертам Ради Європи закон про освіту

У свою чергу держава повинна забезпечити право і можливість нацменшин використовувати рідну мову як у культурному, так і в офіційному спілкуванні.

"Сьогодні кожний сьомий європеєць належить до національної або мовної меншини, багато хто з них знаходиться в політично гарячих точках, а напруженість після Другої світової війни і холодної війни не зникла. Завжди є потенціал для зловживань правами меншин, і завжди існує моральний імператив запобігти цьому", - наголосив генсекретар.

Тому, згідно з думкою Ягланда, уряди європейських країн - чи Балкани, Прибалтика, Молдова, Румунія або Україна - повинні продемонструвати в питанні нацменшин політичну волю і виконувати свої юридичні зобов'язання, а проблема використання мов меншин має бути розв'язана швидко і відповідно до міжнародних зобов'язань.

Як повідомлялося, 25 вересня Президент Петро Порошенко підписав Закон України "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. Законом передбачено, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи почнуть навчання державною мовою.

У деяких країнах, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей з нацменшин українською мовою. Уряд Угорщини, зокрема, заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через цей закон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-