Єврокомісія дала Польщі ще місяць на урегулювання судової кризи

Єврокомісія дала Польщі ще місяць на урегулювання судової кризи

Укрінформ
Єврокомісія надіслала уряду Польщі другий документ, у якому містяться пропозиції та вимоги щодо приведення конституційного законодавства держави до вимог загальноєвропейського законодавства та цінностей Євросоюзу.

Про це власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі повідомили у керівній інституції ЄС.

"Сьогодні Єврокомісія вирішила надіслати Польщі другу позицію щодо причин ситуації. Йдеться про польське законодавство у сфері судової системи", - заявили у керівній інституції ЄС.

Як зазначається, керівництво Польщі, за законодавством ЄС, має один місяць, щоб відреагувати на зазначену позицію офіційного Брюсселя та ухвалити рішення, згідно із пропозиціями Єврокомісії. Якщо цього не станеться, Єврокомісія подасть на офіційну Варшаву позов до Суду ЄС.

Ідеться, зокрема, про закон щодо судів загальної юрисдикції, підписаний нещодавно президентом Польщі. На два інші закони - про Верховний суд і Національну суддівську раду - президент Анджей Дуда наклав вето, і зараз під його патронатом триває підготовка нових законопроектів з цього приводу.

Читайте також: Дуда підписав третій скандальний закон про судочинство

Як інформувало агентство, польська правляча партія "Право і Справедливість" (PiS) змінила закони про Верховний суд, Національну суддівську раду і суди загальної юрисдикції. Опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що це є спробою підпорядкувати судову владу виконавчій.

У Єврокомісії закликали владу Польщі утриматися від змін у судовій системі. Натомість, у Варшаві відповіли, що такі заяви Брюсселя є безпідставним втручанням у внутрішні справи країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-