Дуда підписав третій скандальний закон про судочинство

Дуда підписав третій скандальний закон про судочинство

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда підписав один із трьох законів про реформу судочинства, який викликав протести у частини польського суспільства.

Про це у вівторок заявив заступник голови президентської канцелярії Павел Муха, інформує Польське радіо.

“Цей закон, який є базовим, основним і найважливішим для здійснення реформ і з точки зору інтересів громадян, підписано і він набуде чинності”, - заявив Муха.

Напередодні голова Верховного суду Малгожата Герсдорф повідомила, що протестуючі й суддівський корпус очікував на три вето президента щодо законів, які мають змінити судову систему Польщі. Вона наголосила, що потрібно бути чуйними і дивитися, як виконавча влада реалізовуватиме закон про суди загальної юрисдикції. Цей закон регламентує процедуру призначення і відкликання голів судів і їх заступників.

Як інформувало агентство, Дуда в понеділок оголосив про те, що накладе вето на два закони — про Верховний суд і Національну раду судочинства, оскільки вони створюють прецедент надмірної влади генпрокурора (одночасно міністра юстиції в Польщі) над судами і викликають надзвичайно значні емоції в суспільстві.

Читайте також: Судова реформа у Польщі: протести тривають попри вето Дуди

Це рішення викликало ентузіазм в опозиції. Натомість багато політиків правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) не приховували свого розчарування рішенням президента, наголошуючи, що тим самим від відтягнув реформу судочинства, заплановану владою.

У Польщі вже другий тиждень тривають масові протести у містах проти планів влади змінити судову систему країни. PiS переконує, що зміни спрямовані на вилікування судової системи від патологій. Опозиція ж вважає, що влада намагається підпорядкувати собі судову систему.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-