ООН ввела нові санкції проти КНДР: заморожені активи, обмежені експорт та імпорт

ООН ввела нові санкції проти КНДР: заморожені активи, обмежені експорт та імпорт

Укрінформ
Рада Безпеки ООН у понеділок одностайно ухвалила резолюцію, що посилює санкційний режим проти КНДР у відповідь на незаконне ядерне випробування, проведене Пхеньяном 2 вересня.

Документ передбачає, зокрема, блокування активів правлячої партії, обмеження імпорто-експортних операцій, працевлаштування громадян КНДР за кордоном, повідомили агентству в Місії України при ООН.

"Рада Безпеки ООН щойно ухвалила резолюцію про посилення існуючого санкційного режиму проти Північної Кореї. Відповідний документ підтримали усі члени Ради", - зазначив у коментарі Укрінформу речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

Читайте також: Підтримка ядерної програми КНДР: у списку підозрюваних Іран та Росія

За його словами, серед нововведень резолюція передбачає замороження активів низки фізичних і юридичних осіб КНДР; розширення контрольного списку товарів і технологій, що мають відношення до звичайних озброєнь; повну заборону передач з/до КНДР конденсатів та газоконденсатних рідин; обмеження на передачу до КНДР продуктів нафтопереробки та сирої нафти.

Крім того, як повідомив український дипломат, Радбез заборонив продаж з Північної Кореї текстилю, посилив заборону й обмеження щодо працевлаштування північнокорейських робітників за кордоном, а також діяльності спільних з КНДР підприємств та інших комерційних установ.

Читайте також: Пхеньян провокує конфлікт - попри надто високі ставки

Водночас, у документі закріплена готовність РБ ООН вжити додаткових "суттєвих" заходів у разі наступних ядерних чи ракетних випробувань КНДР.

Під час засідання Україна як непостійний член Ради Безпеки "вкотре підкреслила важливість повного виконання державами-членами ООН резолюцій Ради щодо КНДР з метою попередження майбутніх провокацій та стримування ядерних амбіцій Пхеньяна". Українська делегація також зазначила, що міжнародна спільнота має вжити усіх можливих заходів задля відновлення поваги до міжнародного права та пошуку шляхів мирного вирішення загроз миру й безпеці у світі.

Як повідомляв Укрінформ, перед голосуванням проекту резолюції в РБ ООН був представлений новий варіант документа, у якому формулювання санкцій були дещо пом'якшені. Зокрема, було передбачено поступове запровадженням потенційно нищівного для економіки КНДР ембарго на поставки нафти до країни. Крім того, після чотирьох днів переговорів, зокрема між Вашингтоном, Пекіном і Москвою, з проекту була вилучена норма про заморожування активів лідера КНДР Кіма Чен Ина за кордоном.

Фото: Софія Клещук, Постійне представництво України при ООН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-