У Німеччині задоволені згодою Путіна на миротворців для Донбасу

У Німеччині задоволені згодою Путіна на миротворців для Донбасу

Укрінформ
Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель висловив задоволення тим, що президент Росії Володимир Путін висловив підтримку ідеї спрямувати миротворців ООН до українського Донбасу.

Про це передає "Радіо Свобода".

«Ми радіємо з цього першого сигналу, на мою думку, разючого сигналу, який висловив сьогодні президент Росії Володимир Путін, що він підтримує дальше обговорення того, що Росія раніше відкидала, – спрямування «блакитних шоломів», сил ООН, місії «блакитних шоломів» на схід України, щоб запровадити припинення вогню... Ще важливіше, що цією пропозицією про місію «блакитних шоломів» на сході України Росія засвідчила зміну своєї політики, і ми не маємо поставитися до цього легковажно. Нам потрібна Росія для вирішення таких конфліктів, як із Північною Кореєю. Було б добре, якби ми могли сприйняти це як завдання домовлятися про нові шляхи розрядки напруженості і політики щодо Сходу – в Німеччині і також у Європі», – заявив він, виступаючи на брифінгу в Берліні.

Читайте також: «Ініціатива» Путіна з миротворцями на Донбасі: знову хитрощі та брехня

За словами Габріеля, пропозиція Путіна – добра можливість домогтися запровадження режиму припинення вогню на сході України і таким чином зробити крок до послаблення санкцій щодо Росії.

Наразі не ясно, чи був міністр закордонних справ Німеччини, яка разом із Францією є партнером України у «нормандському форматі» переговорів про врегулювання на окупованій частині українського Донбасу, ознайомлений із ініціативою президента Росії в повному обсязі. Раніше Габріель уже висловлювався за послаблення санкцій Євросоюзу щодо Росії.

Читайте також: Росіян серед миротворців на Донбасі бути не може - МЗС

Нагадаємо: у вівторок Володимир Путін, влада якого раніше відкидала можливість ввести на Донбас миротворчу місію ООН чи в іншому форматі, несподівано заявив, що вже підтримує цю ідею, але наголосив, що, за версією Москви, ці миротворці мають стати виключно на лінії розмежування сторін – що означало б консервацію становища на окупованій частині Донбасу.

Читайте також: Росія подала до ООН свій проект щодо миротворчої місії на Донбасі

Цю думку рішуче відкинули в Україні, де наголосили, що будь-яка миротворча місія, чи під егідою ООН, чи ЄС, чи ОБСЄ, має розташуватися на всій окупованій території, і, зокрема, на непідконтрольній нині Києву ділянці українсько-російського кордону, і в такій місії не може брати участі Росія як держава-агресор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-