Польський експерт припустив, як РФ спробує приховати масштаби

Польський експерт припустив, як РФ спробує приховати масштаби "Запад-2017"

Ексклюзив
Укрінформ
Роcія намагатиметься замаскувати справжні масштаби навчань "Запад-2017", розбиваючи їх на декілька невеликих, що не вимагає присутності іноземних спостерігачів.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив екс-міністр національної оборони Польщі, голова виконавчої ради Євроатлантичного товариства у Варшаві Януш Онишкевич.

"Механізм буде такий: поряд з анонсованими навчаннями, на які буде запрошено іноземних спостерігачів, хоча й у дуже обмеженому форматі, будуть інші навчання, які формально не стосуватимуться "Запад-2017", а насправді будуть їх частиною. Але західних спостерігачів на них вже не буде, оскільки вони є незначними за масштабами, що не вимагає їх присутності",- зазначив Онишкевич.

Утім, він переконаний, що анонсований напередодні в Росії і Білорусі ліміт особового складу і військової техніки на навчання "Запад-2017" (близько 13 тис. військовослужбовців) “очевидно, що буде перевершено".

"Росіяни є спеціалістами у сфері маскування. Зрозуміло, що навчання матимуть набагато більші масштаби, але це буде приховано завдяки їх поділу на декілька менших", - пояснив експерт.

Він додав, що у цей період можна буде сподіватися, зокрема, на "несподівані, позапланові навчання" російської армії в цьому регіоні.

Онишкевич зауважив: наголос з боку Росії та Білорусі на оборонному характері навчань "Запад-2017" є передбачуваним, оскільки Москва завжди підкреслює, що її навчання є "відповіддю на агресію іншої сторони".

"Ще за часів існування Варшавського договору СРСР теж ніколи не відпрацьовував агресивні наступальні дії - це завжди була відповідь на імперську агресію країн НАТО. У зв'язку з цим, нинішні заяви (з боку росіян і білорусів) не є новими і не свідчать про  справжній характер цих навчань", - наголосив екс-міністр оборони.

Читайте також: Запад-2017: у білоруському Генштабі повторили мантру про "оборонні навчання"

Експерт також не виключив під час російсько-білоруських маневрів провокативних дій, спрямованих на перевірку, як НАТО реагуватиме на загрози поблизу своїх кордонів.

"Характер цих заходів буде схожим до того, як діє упродовж останніх років російська авіація, здійснюючи провокації поблизу кордонів країн-членів  НАТО", - підкреслив Онишкевич.

Експерт зауважив, що головним відкритим питанням на сьогодні є те, чи після  проведення "Запад-2017" частина військ РФ залишиться в Білорусі.

 Російсько-білоруські військові навчання "Захід-2017" відбудуться 14-20 вересня. За офіційними даними, в них буде задіяно близько 13 тис. військовослужбовців.

Однак, за інформацією деяких ЗМІ, зокрема британського The Guardian, у цих навчаннях можуть взяти участь до 100 тис. військовослужбовців. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-