Росія попри санкції 17 років озброювала КНДР - Стокгольмський інститут миру

Росія попри санкції 17 років озброювала КНДР - Стокгольмський інститут миру

Укрінформ
Дані Стокгольмського міжнародного дослідницького інституту миру свідчать, що Росія в період з 1999 по 2016 рік експортувала до КНДР тисячі зразків різного озброєння.

А саме: протитанкові комплекси «Фагот», зенітно-ракетні комплекси Ігла-1, бронетранспортери БТР-80, протикорабельні крилаті ракети Х-35, але поставок з України не було.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз.

Фріз підкреслила, що дані із відкритих, авторитетних джерел, зокрема Стокгольмського міжнародного дослідницького інституту миру, свідчать, що заява про можливу причетність України до ракет КНДР не відповідає дійсності, але, в той же час, підтверджують постачання озброєння до КНДР Росією.

“З отриманого документа ми побачимо, що Північна Корея за вказаний період отримала з Російської Федерації 3 тисячі протитанкових комплексів «Фагот» (АТ-4), 1500 зенітно-ракетних комплексів Ігла-1 (Sa-16, що використовуються для боротьби з повітряними цілями), 32 БТР-80А, та 10... зразків «Kh-35 Uran/SS-N-25». Під цим маркуванням слід розуміти крилату протикорабельну крилату ракету Х-35”, - зазначається у повідомленні.

Разом з тим дані бази інститути свідчать, що за аналогічний період Україна не експортувала жодного зразка озброєння.

“Якщо постачання до підсанкційної КНДР з боку Росії можна побачити простою перевіркою відкритого джерела, то важко уявити, які зразки та технології передавалися сухопутним та морським шляхом через спільну ділянку кордону між РФ та КНДР”, - зазначила Фріз.

Читайте також: “Двигуни для Кім Чен Ина”: Ар’єв припускає подальші інфовкиди і маніпуляції РФ

Як повідомлялося, раніше американська газета The New York Times з посиланням на старшого наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Майкла Елемана та секретні оцінки американських спецслужб заявила, що успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки закупівлям з "чорного ринку" потужних ракетних двигунів, ймовірно, від українського заводу "Південмаш", який історично пов'язаний з російською ракетною програмою.

Згодом секретар РНБО Олександр Турчинов спростував це повідомлення, наголосивши, що Україна завжди дотримується всіх взятих на себе міжнародних зобов'язань, тому підприємства українського оборонного та авіакосмічного комплексу не постачали зброю та військові технології до Північної Кореї. 

У державному підприємстві "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" також заявили, що не постачали до Росії ні ракети, ні їхні деталі, у тому числі ракетні двигуни, а також не мають жодного зв’язку з ракетними програмами Північної Кореї.

Фото Allocer (Вікіпедія)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-