Конфлікт у Придністров’ї: Молдова констатує, що Росія не виконала зобов'язання

Конфлікт у Придністров’ї: Молдова констатує, що Росія не виконала зобов'язання

Укрінформ
Республіка Молдова констатує, що російська миротворча місія на Дністрі стала інструментом консервації замороженого Придністровського конфлікту.

Про це йдеться в оприлюдненому коментарі уряду Молдови у зв'язку з 25-річчям початку роботи миротворчої місії на Дністрі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«У ці дні виповнюється 25 років з дня підписання в Москві між тодішніми президентами Республіки Молдова і Російської Федерації «Угоди про принципи мирного врегулювання озброєного конфлікту в Придністровському регіоні Республіки Молдова». Ретроспективна оцінка політичної значущості цього акту незаперечна: угода поклала край озброєним зіткненням і кровопролиттю на берегах Дністра», - йдеться в коментарі.

В той же час, в уряді Молдови з жалем констатують, що «Росія так і не виконала узяті на себе зобов'язання з виведення з Придністровського регіону російських військ і озброєння».

Підкреслюється також, що «з часом російська миротворча місія на Дністрі стала, де-факто, інструментом консервації замороженого Придністровського конфлікту, про що свідчить і неодноразова участь російських миротворців в спільних з військовослужбовцями сепаратистського регіону військових навчаннях, які регулярно проводяться на території Придністровського регіону».

В уряді Молдови нагадали Росії і про Стамбульський саміт ОБСЄ 1999 року, на якому Росія узяла на себе зобов'язання вивести свої війська з території Молдови.

Читайте також: В аеропорту Кишинева - акція проти приїзду віце-прем'єра РФ

У цьому контексті, в коментарі уряду зазначається, що «Молдова наполягає на заміні російських миротворців в Зоні безпеки на Дністрі міжнародною місією цивільних спостерігачів під егідою міжнародних організацій».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-