В Австрії думають, як заповнити вакансію генсека ОБСЄ

В Австрії думають, як заповнити вакансію генсека ОБСЄ

Укрінформ
Австрія як головуюча в 2017 році в Організації з безпеки та співробітництва у Європі докладає зусиль для вирішення нинішньої ситуації, коли пост генерального секретаря ОБСЄ вільний від початку липня.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу у ФРН заявила офіційний представник австрійського головування у ОБСЄ Хелене Шпітцер.

"Австрійське головування проводить інтенсивні консультації із країнами-членами з метою завершити процес виборів без подальшого зволікання", - сказала дипломат Міністерства закордонних справ та інтеграції Австрії.

Вона підтвердила, що з 1 липня місце генерального секретаря організації є вакантним, проте відмовилася надавати "публічні коментарі" щодо перебігу поточної ситуації і оцінок такої у ЗМІ, посилаючись на "конфіденційність процесу". Шпітцер зазначила, що новий генеральний секретар буде призначений Радою міністрів ОБСЄ на основі консенсусу, що означає, що кандидатуру мають підтримати усі. Вона висловила жаль у зв'язку з тим, що "необхідний консенсус щодо наступника поки що не міг бути досягнутий".

Директор з комунікацій місії США при ОБСЄ Джонатан Лаллей запевнив кореспондента агентства у тому, що "Сполучені Штати продовжують працювати у дусі доброї волі із австрійським головуванням та державами-членами ОБСЄ, щоб заповнити усі чотири вакантні керівні посади ОБСЄ - генерального секретаря, директора Бюро щодо демократичних інституцій та прав людини, представника з питань свободи засобів масової інформації, а також Верховного комісара у справах національних меншин".

Він також нагадав сказане напередодні виборів тимчасового повіреного у справах США в ОБСЄ Кейт Бірнес про існування "реального ризику того, що Організація буде "підрізана" та ослаблена зсередини спробами позбавити сили її інституційну цілісність за допомогою викликів встановленим правилам і процедурам, або шляхом позбавлення її необхідних ресурсів та персоналу".

Читайте також: В ОБСЄ не змогли обрати нового генсека

Як раніше повідомили німецькі ЗМІ, ОБСЄ з 1 липня залишилася без генерального секретаря, оскільки члени організації, включаючи представників Росії та США, не змогли домовитися про наступника італійського дипломата Ламберто Заньєра, термін повноважень якого сплив 30 червня. Голосування проводиться "пакетно", одночасно і щодо низки інших керівних посад. Сам Заньєр оцінив ситуацію, що склалася, як свідчення глибокого розколу в організації.

Наступна спроба обрати нових керівників структур буде зроблена під час зустрічі глав МЗС країн-членів ОБСЄ 11 липня у Відні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-