Польща нарахує Росії штраф за неякісний газ

Польща нарахує Росії штраф за неякісний газ

Укрінформ
Польща накладе на Росію штраф за постачання неякісного газу, який Варшава припинила брати для власних потреб з Ямальського газопроводу з боку РФ з 07:00 21 червня за київським часом.

Про це заявив голова польської нафтогазової компанії PGNiG Пьотр Возняк, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“У зв'язку з цим PGNiG змушена буде накласти на “Газпром” штраф у відповідності до контракту”,- заявив Возняк.

За його словами, якщо постачання газу для потреб Польщі буде відновлено з 23 червня, то це не вплине на опалювальний сезон 2017-2018 років. Натомість, якщо Росія й надалі транспортуватиме в Європу неякісний газ, то PGNiG змушена буде брати газ для забезпечення потреб країни з власних резервуарів на півдні РП. Відтак, згодом потрібно буде відновлювати витрачені запаси. Зараз нестача газу покривається за рахунок використання запасів з резервуару “Могільно” у центрі країни, а також призупинення наповнення резервуарів на півдні Польщі.

“Якщо перерва триватиме довше, то ми змушені будемо змінити режим наповнення південних резервуарів”,- констатував Возняк.

Він підкреслив, що російська сторона не поінформувала польську про причину транспортування неякісного газу. За його словами, вони можуть бути “різними”, у першу чергу технічними.

Голова PGNiG зазначив, що російський газ з Ямальського газопроводу продовжує й надалі без перешкод транспортуватися до Європи і нормально поступати на ринки.  Він підкреслив, що в Німеччині функціонує осушувальна станція, відтак газ там очищується від домішків. Натомість у Польщі немає такої станції, оскільки російська сторона виступила проти цього на етапі будівництва Ямальського газопроводу.

Возняк зауважив, що постачання газу зі сходу завжди є “ризикованою справою”, оскільки можуть виникнути ситуації як нинішня, або Росія закриє з 2019 року газопровід, який проходить через Україну.

“Загроза э серйозною, оскільки після заяв і планів “Газпрому” відмовитися від українського транзиту в 2019 році, виявляється, що друга східна нитка, тобто Ямальський газопровід, з технічних причин може просто не використовуватися”,- констатував голова PGNiG.

Згодом Возняк повідомив, слід розглянути можливість будівництва в Польщі осушувальної станції, оскільки в майбутньому росіяни навряд чи відмовляється від повного призупинення експлуатації Ямальського газопроводу.

Як інформувало агентство,  польський оператор газопроводів, компанія Gaz-System призупинила поставки разу до польської газотранспортної системи з 21 до 23 червня у зв'язку з тим, що газ не відповідає параметрам, визначеним інструкцією з експлуатації транспортної системи.

В коментарі Укрінформу польський експерт з енергетичних питань Пьотр Мацьонжек зазначив, що справжньою причиною неякісного російського газу є його навмисне розбавлення на території Росії чи Білорусі. На його переконання, це “політичний сигнал” Варшаві з боку Москви перед візитом президента США Дональда Трампа до Польщі 6 липня на саміт “Трьох морів” (Балтика — Адріатика — Чорне море). Це також сигнал для США, аби вони не заходили занадто далеко у російську сферу впливів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-