Росія “розбавляє” газ, який жене на Європу - експерт

Росія “розбавляє” газ, який жене на Європу - експерт

Укрінформ
Справжньою причиною неякісного газу російського газу, постачання якого Польща припинила з 21 по 23 червня, є його навмисне розбавлення на території Росії чи Білорусі.

Про це у коментарі власному кореспондентові Укрінформу повідомив польський експерт з енергетичних питань Пьотр Мацьонжек.

“За моєю інформацією, газ, який постачається “Ямалом” зі сходу, розбавлений. Провина за це - з російського або білоруського боку <...> чітко проглядаються політичні наміри: криза має торкнутися Польщі, а не Німеччини”,- підкреслив Мацьонжек.

На його думку, це політичний сигнал Варшаві з боку Москви перед візитом президента США Дональда Трампа до Польщі 6 липня на саміт “Трьох морів” (Балтика — Адріатика — Чорне море).

“Останні проблеми з поставками російського газу до Польщі мали місце перед самітом НАТО у Варшаві (в липні 2016 року — ред.), а зараз - перед візитом Трампа до Варшави. Обидві проблеми виникають напередодні важливих політичних подій, пов'язаних з американцями”,- зауважив експерт.

Він уточнив, що йдеться про поставки скрапленого газу зі США до Польщі, перший газовоз з яким прибув до Польщі до LNG-терміналу у Свіноуйсцє на Балтійському узбережжі 8 червня. Крім того, на дії Росії впливають активні кроки Польщі щодо досягнення енергетичної незалежності від Москви у контексті будівництва Baltic Pipe (Балтійського трубопроводу) й активна протидія будівництву “Північного потоку-2”.

“Криза триватиме 24 години. Це - політичний сигнал і залякування Польщі. Це також сигнал для США — не заходьте занадто далеко у нашу сферу впливів”,- підкреслив Мацьонжек.

Як повідомляв Укрінформ, польський оператор газопроводів компанія Gaz-System поінформув у середу про припинення з 07:00 21 червня по 07:00 23 червня транспортування до Польщі російського газу з Ямальського газопроводу у зв'язку з його “невідповідністю визначеним параметрам”.

Водночас у компанії зазначили, що припинення поставок російського газу не вплине на безпеку газотранспортної системи Польщі.

Після завершення так званого Ямальського контракту з Росією в 2022 році Польща хоче відмовитися від постачання газу з російського напряму. Альтернативою газу з РФ має бути, зокрема, скраплений газ з Катару та США, а також природний газ з Данії до Польщі трубопроводом Baltic Pipe.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-