НАТО на кордоні Польщі й Литви провело навчання за сценарієм атаки РФ на Балтію

НАТО на кордоні Польщі й Литви провело навчання за сценарієм атаки РФ на Балтію

Укрінформ
Американські та британські військові провели перші широкомасштабні навчання на кордоні між Польщею та Литвою, відпрацьовуючи можливий сценарій, за якого Росія спробує відрізати країни Балтії від інших країн альянсу.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Як зазначає видання, кордон має протяжність 104 км, проходить через сільськогосподарські угіддя, ліси та невисокі пагорби та відомий під назвою Сувалкський коридор, і якщо буде захоплений Росією, відріже Естонію, Латвію та Литву.

"Коридор є вразливим через географію. Атака не є неминучою, але... якщо він буде закритим, ми матимемо трьох союзників на півночі, які потенційно можуть бути ізольованими від альянсу", - заявив командувач американських сил в Європі Бен Ходжес.

За його словами, для альянсу надзвичайно важливо показати готовність.

"Ми маємо тренуватися, маємо демонструвати, що можемо підтримати союзників, забезпечити, щоб коридор був відкритим та підтримувався зв'язок", - сказав він.

Як зазначається, протягом двох днів американські гелікоптери та британські повітряні судна, а також військові з Польщі, Литви та Хорватії відпрацьовували захист потенційних точок. У навчаннях взяли участь 1500 військових. Водночас, за словами литовського командувача наземними силами Вальдемараса Рупшіса, у випадку конфлікту потрібно було б більше сил. "Це лише невеликі навчання у порівнянні з тими силами, які були б потрібні у разі реальної атаки. Але це важливо для нас, оскільки демонструє, що союзники розділяють наше занепокоєння", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-