У Москві затримали журналіста

У Москві затримали журналіста "Укрінформу" Романа Сущенка

Оновлюється
Укрінформ
У п'ятницю, 30 вересня, у порушення всіх міжнародних правил у Москві затримали власного кореспондента "Укрінформу" Романа Сущенка.

Лише у неділю, 2 жовтня, увечері російські ЗМІ написали, що  журналіст знаходиться у СІЗО "Лефортово" і його начебто звинувачують у шпигунстві. 

Читайте про розвиток подій:

Гройсман про арешт Сущенка: Росія прирекла себе на ізоляцію

03.10.2016 14:29

Володимир Гройсман засудив арешт журналіста Укрінформу Романа Сущенка. Про це Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман написав у Фейсбуці.

"Росія остаточно прирекла себе на ізоляцію від цивілізованого світу. Звинувачення у шпіонажі, які були висунуті Роману Сущенку, українському громадянину і кореспонденту Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" - черговий доказ масових і системних утисків прав людини шляхом переслідувань, арештів та судів за сфабрикованими справами", - написав Гройсман.

Він зауважив, що засуджує арешт Романа Сущенка і закликає міжнародну спільноту і міжнародні правозахисні організації виступити на захист українського журналіста та всіх інших українських громадян, які стали політичними в'язнями.

Березовець про арешт Сущенка: Кремль готує показові суди у стилі 1930-х

03.10.2016 14:06

Український журналіст Роман Сущенко до ГУР відношення не має, просто в Москві вирішили влаштувати показові суди в стилі 1930-х років. Так прокоментував ситуацію з арештом ФСБ кореспондента Укрінформу політтехнолог, директор компанії Berta Communications Тарас Березовець у Фейсбуці.

"Звичайно, ніякого відношення до ГУР кореспондент Укрінформу Роман Сущенко не має. Просто в Москві вирішили влаштувати показові суди в стилі 1930-х років. На жаль, небезпека бути арештованим у Росії за фальшивими обвинуваченнями існує для будь-якого громадянина України. Тому вихід один - не перетинати кордон РФ і дружніх їй країн", - наголосив Березовець.

За його словами, "ФСБ це розвідка терористичного спрямування. Але такі її дії неминуче призведуть до відповідей. Якщо не з боку української розвідки, то західних точно. Бо якою мірою міряєте, такою й вам відміряно буде".

При цьому політтехнолог уточнив, що російське ФСБ продовжує експлуатувати міфи холодної війни.

"Робота під легальним журналістським дахом радянських інформагентств на заході (в першу чергу ТАСС) була і залишається звичною практикою для Служби зовнішньої розвідки РФ протягом десятиліть. Істотне збільшення зарубіжної агентури сталося після приходу до влади Володимира Путіна. У відповідь свої "російські" відділи наростили ЦРУ і МІ-6. Остання збільшила штат до безпрецедентних розмірів - утричі", - вважає Березовець.

Але, додав він, усе це не має ніякого відношення до розвідувальних можливостей України, які залишаються дуже й дуже скромними.

Російська влада цинічно викрала Сущенка руками спецслужб - голова НМПУ

03.10.2016 13:59

Про це йдеться в заяві голови Незалежної медіа-профспілки України, опублікованій на її офіційній сторінці. 

"Романа Сущенка цинічно викрала російська влада руками спецслужб", - переконаний голова НМПУ Ігор Чайка.

Він додав, що "ситуація абсолютно ганебна і брутальна, це не просто арешт журналіста, а цинічно спланована акція російської влади. Журналіст був затриманий 30 вересня, а про його затримання правозахисники випадково дізнались лише 2 жовтня". 

"Враховуючи всі обставини так званого "арешту”, ми можемо говорити про сплановане викрадення громадянина України російськими спецслужбами,  який прибув до Росії у власних справах. Таким чином російська влада чинить розправу над кожним із журналістів, хто дозволяє собі критикувати її, відтак ніхто не може почуватись у безпеці, бо якщо такі злочини толеруються у Росії, вони цілком можливі і поза її межами", - зазначає Чайка.

Рада підготує звернення до міжнародної спільноти щодо ув'язнення Сущенка

03.10.2016 13:59

Голова Верховної Ради Андрій Парубій доручив профільному комітету написати звернення до міжнародної спільноти від імені українського парламенту щодо незаконного затримання у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це він заявив на брифінгу у ВР, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я доручив комітету підготувати звернення до міжнародних інституцій, щоб вони дали свою дуже жорстку оцінку цій події, щоб ми домоглися чим швидшого звільнення Романа Сущенка з ув'язнення», - зазначив спікер.

Парубій висловив сподівання, що відповідне звернення буде проголосоване Верховною Радою вже нинішнього пленарного тижня. Водночас він назвав затримання Сущенка«безпрецедентним» актом.

«У п'ятницю в Росії було затримано українського журналіста Романа Сущенка. У нас багато людей, які є у полоні в Російській Федерації, в окупаційних військах, але фактично ми маємо безпрецедентний приклад, коли українського журналіста беруть в заручники, беруть у полон. Ми повинні на це звернути увагу всієї світової громадськості», - підкреслив Голова ВР.

Українці Німеччини створили групу #FreeSuchshenko

03.10.2016 13:54

Українці Німеччини вирішили підтримати незаконно затриманого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, створивши у Фейсбуці групу на його підтримку. Про це кореспонденту агентства у Німеччині повідомила модератор Фейсбук-групи Тетяна Летаїв. 

"Ми створили у соцмережі групу #Freesuchshenko, щоб люди знали про свавілля", - говорить Летаїв, яка брала активну участь у кампанії по звільненню Надії Савченко.

Група діє в рамках міжнародної протестної кампанії Stop War Stop Putin. У Берліні під цим гаслом 14 жовтня, поряд з Бранденбурзькими воротами, на Паризькій площі, відбудеться акція, на якій говоритимуть, у тому числі, і про Романа Сущенка.

Офіційний Берлін поки не коментує подію. 3 жовтня в країні вихідний з нагоди Дня єдності Німеччини.

Сущенку допоможе швидка реакція журналістів світу - Фейгін

03.10.2016 13:25

Російський адвокат Марк Фейгін, який захищає журналіста Укрінформу Романа Сущенка, неправомірно затриманого у Москві, просить журналістську спільноту Європи і світу оперативно і консолідовано підтримати свого колегу. Про це він розповів кореспонденту Укрінформу.

"Ситуація з арештом Романа Сущенка в Москві і висунутими щодо нього обвинуваченнями виглядає дико. У цій ситуації зараз дуже велику роль може відіграти швидка консолідована, чітко заявлена позиція журналістської спільноти. Не лише в Україні, в Росії, а й в Європі, у світі. Якщо буде масова адекватна реакція, то мені як адвокату роботи зовсім мало залишиться", - сказав Фейгін.

Йому нещодавно телефонували з Agence France-Presse і були здивовані арештом Сущенка і висунутими щодо нього обвинуваченнями. Як наголошує адвокат, найближчим часом ФСБ намагатиметься сформувати громадську думку не лише в РФ, а й у світі на підтримку своєї неправдивої версії. За його словами, цьому треба протистояти.

"Ну, уявимо собі. Журналіст 6 років працює у Парижі. Пише про "нормандський формат", про політику, економіку, культуру. І раптом під час кількаденного приїзду до Москви до родичів його "беруть" і заявляють, що він військовий розвідник, який спеціалізується на РФ. Але якщо ви вже висуваєте такі тяжкі обвинувачення, де хоч якісь підтвердження? Нічого, окрім відео, як на людину вдягають наручники", - дивується Фейгін.

Фейгін сподівається потрапити до Сущенка вже сьогодні

03.10.2016 13:08

Адвокат Марк Фейгін знаходиться в черзі на відвідання затриманих в СІЗО Лефортово. Про це він розповів кореспондентові Укрінформу.

"Ситуація наразі така. Я здав своє адвокатське посвідчення разом із заявою до адміністрації і сиджу в черзі, чекаю можливості побачитися з моїм підопічним Романом Сущенком. Я 12-й у черзі. Але тут лише 6 кабінетів. Однак сподіваюся побачити Романа після обіду. Але гарантії, що це станеться, немає", - повідомив Фейгін.

За його словами, вся історія з чергами в СІЗО Лефортово виглядає украй дивно. Щоп'ятниці проходить розіграш можливості потрапити до підзахисних без черги - 10 адвокатів. Інші займають чергу. Фейгін приїхав у ніч на понеділок, був четвертим, в сумі - 14-м.

"Рік тому такої ситуації не було. За бажання її можна було вирішити. Зробити 20 кабінетів замість 6. Зробити електронний запис, як в інших СІЗО. А в такій ситуації легко маніпулювати. Особливо з урахуванням того, що в Лефортово сидять такі "соковиті" клієнти, як "Шакро Молодой", як екс-губернатор Комі В'ячеслав Гайзер", - написав адвокат.

Лутковська намагається зв'язатися з омбудсменом РФ у справі Сущенка

03.10.2016 12:53

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська написала листа до омбудсмена РФ Тетяни Москалькової з проханням узяти під контроль справу про затримання в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка і наразі намагається також зв'язатися з нею телефоном.

Про це у коментарі Укрінформу заявив представник омбудсмена Михайло Чаплига.

"Зараз ми намагаємося зв'язатися з Москальковою. Оскільки вона напряму не виходить на зв'язок, наразі повідомили про це її приймальну, чекаємо, коли з нами зв'яжуться. Але в будь-якому разі уже готовий лист до омбудсмена Росії, у якому ми звертаємося до неї з проханням узяти цю справу (про затримання Р.Сущенка - ред.) під контроль", - сказав Чаплига.

Він також повідомив, що в офісі Уповноваженого ВР з прав людини вже дали усне доручення, а зараз готують письмове їхньому представнику на громадських засадах у Російській Федерації Володимиру Шрейдлеру, щоб він також по можливості моніторив ситуацію навколо затримання українського журналіста і надавав інформацію українському омбудсмену.

У Лаврова висунули "претензію" до Сущенка

03.10.2016 12:26

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що затриманий в Москві кореспондент Укрінформу Роман Сущенко зобов'язаний був звернутися до МЗС за отриманням акредитації для роботи в РФ.

Про це кореспонденту УНІАН у Москві повідомили в департаменті інформації і друку російського МЗС.

"Сущенко перебував на території РФ без журналістської акредитації МЗС, яка видається всім іноземним кореспондентам, що працюють в Росії. По одержання цієї акредитації він не звертався, хоча, якщо збирався працювати як журналіст, зобов'язаний був це зробити", - сказав співрозмовник агентства.

Водночас, Роман Сущенко приїхав до Москви під час відпустки з приватним візитом відвідати родичів, працювати в Росії не збирався, а тому жодної акредитації отримувати не мав.

Відвідання Росії стає небезпечним для українців - МЗС

03.10.2016 12:13

Відвідання Росії стає небезпечним для українців, оскільки загрожує безспідставним затриманням, провокаціями та тортурами, написав у Твіттері директор політичного департаменту Міністерства закордонних справ України Олексій Макеєв.

«Репортери без кордонів» закликають Росію негайно звільнити Романа Сущенка

03.10.2016 12:11

«Репортери без кордонів» закликають Росію негайно звільнити журналіста українського інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, якого було заарештовано за звинуваченням у «шпигунстві» в Москві 30 вересня.

Про це Укрінформу заявила представниця «Репортерів без кордонів» в Україні Оксана Романюк.

«Оскільки звинувачення у «шпигунстві» на адресу Романа Сущенка, який працює журналістом Укрінформу з 2002 року, виглядають абсолютно надуманими, сам факт затримання був прихованим, і навіть про рішення суду арештувати журналіста на 2 місяці всі дізналися тільки сьогодні, все це можна розцінювати як зухвалу спробу тиску Росії на українських журналістів. Російська сторона вчергове порушила міжнародні зобов'язання та права людини», - заявила представниця міжнародної організації.

«Репортери без кордонів» закликають до негайного та безумовного звільнення українського журналіста і зняття всіх звинувачень, висунутих проти нього», - заявила Романюк.

Роман Сущенко став політичним заручником російської влади - МЗС

03.10.2016 12:03

У Міністерстві закордонних справ України висловлюють протест у зв'язку із затриманням у Москві органами ФСБ РФ громадянина України, власного кореспондента національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка.

Про це йдеться у коментарі, оприлюдненому на сайті МЗС.

"Ми глибоко обурені тим, що українського журналіста, який прибув на територію Російської Федерації з метою відвідати близьких родичів, російська влада затримала за надуманим звинуваченням у "шпигунстві". Розглядаємо це як черговий крок у цілеспрямованій політиці Російської Федерації використання українців, які опиняються в руках її органів влади, у якості політичних заручників у своїй гібридній агресії проти нашої держави", - йдеться у документі.

Як зазначають у МЗС, те, що за своєю професійною діяльністю та життєвими принципами Роман Сущенко є людиною, яка відстоює об’єктивність і свободу слова, лише доводить, що офіційна Москва веде війну не лише проти України, але й проти всього демократичного світу, для якого права людини і свободи є фундаментальними цінностями.

"Вимагаємо від Російської Федерації забезпечення дотримання прав українця, негайного допуску консульських посадових осіб України до утримуваного  відповідно до взятих на себе Росією міжнародно-правових зобов’язань, а також його невідкладного звільнення і безперешкодного повернення неушкодженим на Батьківщину", - наголосили у дипломатичному відомстві.

МЗС України також звернулося із закликом до міжнародного співтовариства, зокрема ООН, ОБСЄ, Ради Європи та усіх авторитетних правозахисних організацій не залишатися осторонь кричущого свавілля з боку Російської Федерації та посилити спільні зусилля для якнайшвидшого припинення Москвою порушень прав людини і тиску на незалежних журналістів.

У Народному фронті закликають МЗС з'ясувати умови утримання Сущенка

03.10.2016 11:54

Лідер фракції "Народний фронт" Максим Бурбак назвав затримання журналіста Укрінформу Романа Сущенка в Москві зухвалим і безпідставним актом та закликав МЗС з'ясувати обставини його затримання й умови утримання.

Про це він заявив під час засідання Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент агентства.

"Російські каратєлі зухвало й безпідставно викрали в Москві українського журналіста Романа Сущенка. Закликаємо МЗС вжити всіх можливих заходів, щоб з'ясувати обставини затримання й умови утримання Романа Сущенка", - підкреслив Бурбак.

Разом з тим він наголосив на важливості  "наведення порядку в нашому інформаційному просторі".

"Народний фронт вкотре наголошує на своїй вимозі - видворенні за межі України російського ляльковода Шувалова, який формує антиукраїнську політику телеканалу Інтер", - додав народний депутат.

Парубій пропонує відповісти Москві на затримання Сущенка візовим режимом

03.10.2016 11:51

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що у Росії небезпечно працювати закордонним журналістам зважаючи на нещодавнє затримання кореспондента Укрінформу Романа Сущенка. 

Він просить світ жорстко відреагувати на затримання журналіста.

Про це Парубій заявив відкриваючи засідання Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У п'ятницю в Росії було затримано українського журналіста Романа Сущенка. Російські імперіалісти намагаються звинуватити його у шпигунстві. Якщо раніше в Росії путінський режим знищував свободу слова і переслідував власних журналістів, то тепер там небезпечно працювати і закордонним журналістам. Закликаю всі країни вільного світу, всі міжнародні організації дати жорстку оцінку переслідуванню журналіста - громадянина України», - сказав Парубій.

В цьому контексті Парубій також висловив ініціативу обговорити питання щодо припинення дії угоди між урядом України та урядом РФ щодо безвізового режиму для поїздок між державами.

«Також хочу, щоб ми обговорили наступне питання: на початку 2016 року до Верховної Ради України внесено проект постанови про звернення до Кабміну щодо припинення дії угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України та Російської Федерації. Можливо сьогодні є сенс повернутися до цього питання і введення візового режиму з РФ», - сказав Парубій.

Він також наполягає на обговоренні питання щодо розширення санкцій проти РФ.

«Це компетенція Верховної Ради. Думаю був би сенс, щоб ми могли обговорити питання розширення санкцій проти Росії. Маємо давати швидку реакцію на подібні дії, які відбуваються у Російській Федерації проти українських журналістів», - додав Парубій.

Військова розвідка: Інформація ФСБ про Сущенка не відповідає дійсності

03.10.2016 11:2625

Заява ФСБ Росії по нібито причетність кореспондента Укрінформу Романа Сущенка до Головного управління розвідки Міноборони України абсолютно не відповідає дійсності.

Про це Укрінформу повідомили в прес-службі ГУР МОУ.

"Ми не підтверджуємо цю інформацію. Вона не відповідає дійсності. Вважаємо, що у кожному громадянині України, який перебуває на території РФ, російські спецслужби бачать шпигуна", - прокоментували у військовій розвідці "обвинувачення" ФСБ РФ щодо затриманого у Москві українського журналіста.

Полозов: Арешт у Москві журналіста Укрінформу кваліфікую як викрадення

03.10.2016 11:23

Затримання українського журналіста, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка в РФ слід кваліфікувати як викрадення, заявив в ефірі телеканалу "112 Україна" адвокат Микола Полозов.

"Я б це однозначно кваліфікував як викрадення, тому що - порушення міжнародних норм, не був поінформований консул, не були повідомлені родичі. Ми бачимо, що Кремль послідовно продовжує політику щодо викрадення українських громадян та фабрикування проти них кримінальних справ", - заявив він.

Також він розповів про СІЗО, в якому тримають журналіста.

"Це специфічний слідчий ізолятор (СІЗО Лефортово, - ред.). Він не перебуває в підпорядкуванні московського управління ізоляторів. Він безпосередньо підпорядковується федеральній службі виконання покарання. Вважається, що це ізолятор органів ФСБ. Там містяться найбільш небезпечні люди. Або ті, про кого ФСБ не хоче, щоб поширювалася інформація. Враховуючи висунуті звинувачення в шпигунстві, швидше за все це пов'язано з тим, що розслідують по цій статті органи ФСБ", - додав він.

Сущенка затримали лише через те, що він українець - Геращенко

03.10.2016 11:18

Кореспондента Укрінформу Романа Сущенка затримали лише через те, що в нього український паспорт і він українець, написала у Facebook перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Список "шпигунів " від РФ. Представник ООН Юрій Супрун (слава Богу, витягли з полону ОРДО недавно), 73- річний Юрій Солошенко (відпустили після півторарічного знущання і російських тюрем, був арештований, коли приїхав в РФ на приватне запрошення колишніх колег- тепер полювальників на живих українців), Ігор Козловський, знаний історик і релігієзнавець, літня людина, майже рік за "шпигунство" утримується в ОРДО, Євген Панов, за дивних обставин затриманий в Криму і звинувачений в терорі і шпигунстві, тепер Роман Сущенко, який останні років 10 жив в Парижі, щодня передаючи новини в Укрінформ", - написала вона.

Геращенко назвала затримання журналіста "абсурдом" та "сталінізмом".

 "А ночами, за версією ФСБ, працював Штірліцем , шпигував на користь " нормандськоі четвірки", мабуть..... це абсурд, сталінізм, шизофренія, якою захворіла ціла країна. Всі ці "шпигуни" винні лише в одному - в них український паспорт і вони українці", - наголосила заступник Голови ВР.

Федеральна служба безпеки Росії оприлюднила відео затримання журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого звинувачує у "шпигунстві".

03.10.2016 11:14

Журналіста Укрінформу в Москві заарештували на два місяці

03.10.2016 11:09

Московський суд заарештував журналіста Укрінформу Романа Сущенка до 30 листопада, повідомляє ТАСС.

"Суд Москви санкціонував арешт Романа Сущенка до 30 листопада", - йдеться в публікації.

Як повідомлялося, Федеральна служба безпеки Росії назвала затриманого в Москві журналіста Укрінформу кадровим співробітником ГУР Міноборони України і порушила кримінальну справу за статтею "Шпигунство".

У ФСБ стверджують, що громадянин України "цілеспрямовано збирав відомості про діяльність Збройних сил і військ Національної гвардії РФ, що становлять державну таємницю і просочування яких за кордон могло завдати шкоди обороноздатності держави".

Стець: Заяви про зв’язок Сущенка із ЗСУ – повний маразм

03.10.2016 11:03

Журналіст Укрінформу Роман Сущенко був затриманий у Москві  під час приватної поїздки, а не редакційного завдання, повідомив в ефірі телеканалу "112 Україна" міністр інформаційної політики Юрій Стець.

"Це була приватна поїздка журналіста, а не редакційне завдання в Москві. Нам про це повідомили в неділю, ми одразу вжили заходів, почали працювати з МЗС, щоб отримати більше інформації", - зазначив він.

При цьому Стець зауважив, що підконтрольне йому відомство разом із українським МЗС з'ясовує причини затримання журналіста. "Думаю, говорити про бездіяльність української влади було б некоректно. Не вся інформація з того, що ми робимо, потрапляє в пресу", - додав він.

Стець також зауважив, що російські інформагенства повідомляють, що Сущенко був пов'язаний із Збройними силами України. "Це - повний маразм", - наголосив він.

Фейгін: Невідомо, чи був суд щодо арешту Сущенка

03.10.2016 10:46

На даний момент не зрозуміло, чи пройшов суд щодо арешту в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив адвокат Марк Фейгін.

"До кінця навіть не зрозуміло, чи пройшов суд щодо арешту чи ні, тому що вона (правозахисник Зоя Свєтова - ред.) його (Сущенка - ред.) знайшла в карантинній зоні. Взагалі це місце, куди відправляють вже осіб, яким обрано запобіжний захід", - зазначив він.

При цьому Фейгін підкреслив, що вже визначено, що Сущенка звинувачують у шпигунстві. "Далі державний адвокат. Це відома комбінація, при якій особі дають контрольованого захисника. Справу веде ФСБ", - додав він.

Правозахисниця розповіла про зустріч з Сущенком в Лефортово

03.10.2016 10:39

Співробітники СІЗО забороняли Роману Сущенку називати статтю, за якою його затримали, і навіть... своє прізвище.

Так стверджує правозахисниця Зоя Свєтова у своєму пості на Фейсбук.

"Я іноземець. Слідчий не дозволив мені зателефонувати додому, він обіцяв, що повідомить консула. Моя родина не знає, що я тут", - передає правозахисниця слова Сущенка. Затримали його за 276 статтею. «От воно, знову український шпигун» - приписала Свєтова. Також вона зауважила, що співробітник СІЗО втручався в розмову, вимагаючи, щоб Сущенко не називав свого прізвища, а також статті, за якою його затримали.

Журналіст розповів, що при затриманні його не катували, але «чинили психологічний тиск». Тиск триває і зараз, - пише правозахисниця: «порожня камера карантинного відділення - ані телевізора, ані книги, ані газети. Якщо ти опиняєшся у в'язниці в суботу, вважай, пропав на два дні: жодної інформації, повна ізоляція. Така ситуація тільки в Лефортово, в інших московських в'язницях на карантинах є книжки, можна обрати, що почитати. В "Лефортово" книг в карантині немає».

"Нехай посидить, - нічого страшного", - за словами Свєтової, саме так відреагував на її зауваження відповідальний співробітник СІЗО.

У ФСБ назвали Сущенка "полковником української розвідки"

03.10.2016 10:34

Федеральна служба безпеки Росії заявила про затримання в Москві "кадрового співробітника української військової розвідки полковника Романа Сущенка", який є власним кореспондентом Укрінформу у Франції.

У заяві ФСБ стверджується, що Сущенко нібито збирав відомості про діяльність російських Збройних сил, повідомляє прес-служба відомства. 

"Федеральною службою безпеки Російської Федерації в м.Москві при проведенні шпигунської акції затримано кадрового співробітника Головного управління розвідки Міністерства оборони України полковника Сущенка Романа Володимировича", - заявили у російському відомстві.

Там стверджують, що громадянин України "цілеспрямовано збирав данні, які становлять державну таємницю відомостей про діяльність Збройних сил і військ Національної гвардії РФ, витік яких за рубіж міг завдати шкоди обороноздатності держави".

ФСБ Росії порушено кримінальну справу за статтею 276 КК РФ  "Шпигунство", ведеться слідство.

Укрінформ збирає брифінг щодо затримання Сущенка за онлайн-участю Фейгіна

03.10.2016 10:15

Укрінформ сьогодні проведе брифінг з приводу затримання у Москві свого власного кореспондента Романа Сущенка. Передбачається онлайн-участь адвоката Марка Фейгіна, який представляє інтереси нашого колеги.

З московських родичів Сущенка взяли підписку про нерозголошення

03.10.2016 10:07

Родичі затриманого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка не говорять про обставини зникнення журналіста, пояснюючи це підпискою про нерозголошення, пише "Лівий берег".

"Роман приїхав в Москву до родичів. У неділю, 2 жовтня, він повинен був повернутися, але так і не прилетів. Я подзвонила на його французький номер, але він був відключений. Родичі, до яких він поїхав, мені сказали, що його затримали після того, як він вийшов на вулицю та щоб я не хвилювалася, що з ним все в порядку. Але при цьому не сказали, де він. При цьому вони розмовляли дуже обережно, натяками, ніби побоюючись чогось, додавши, що вони "на підписці", - розповіла дружина журналіста Анжела.

НСЖУ закликає міжнародні медіаорганізації втрутитися у ситуацію із арештом Сущенка

03.10.2016 10:07

Національна спілка журналістів України відреагувала на арешт у Москві власкора інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка.

Як повідомляє перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, Спілка поділяє обурення з приводу арешту журналіста

"Щодо реакції на брутальне затримання та можливості надати правову допомогу або виявити солідарність НСЖУ вже звернулася до Міжнародної Федерації журналістів, Європейської Федерації журналістів, Союзу журналістів Росії. Про резонансну подію поінформовано також офіс Представника ОБСЄ з питань свободи медіа. Сподіваємось, широкий поголос та увага до очевидної абсурдності "шпигунської" справи допоможуть Романові вийти на волю", – зазначив Сергій Томіленко.

Фейгін закликав російських журналістів підтримати Сущенка

03.10.2016 09:50

Адвокат Марк Фейгін сподівається, що російські журналісти стануть на захист кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Про це Фейгін написав у Твіттер.

"Я звертаюся до російських журналістів з проханням про допомогу їх українському колезі. Адже переслідування журналістів - це проти вас всіх...", - зазначив адвокат.

Фейгін також повідомив, що здав своє клопотання про вступ у справу Сущенка.

Геращенко очікує реакції Заходу на затримання кореспондента Укрінформу

03.10.2016 09:43

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко очікує реакції від ОБСЄ, Ради Європи та інших інституцій на затримання у Росії українського журналіста Романа Сущенка і вимагає його негайного звільнення.

Про це Геращенко заявила у Фейсбуці.

"Шокована новиною про затримання в РФ украінського журналіста Романа Сущенка. Він працює власкором "Укрінформу" у Франціі і ми дуже часто перетиналися по роботі під час відряджень. Розумний, професійний журналіст. Чекаємо негайних заяв від ОБСЄ і пані Міятович, від Генсека РЄ Янгланда, від інших структур, які зобов'язані висловити протест проти арешту украінського журналіста Російською Федерацією за надуманими звинуваченнями в "шпіонажі", - написала Геращенко.

За її словами, украінська влада вимагає негайного звільнення журналіста.

03.10.2016 03:51

Адвокат Фейгін прибув в "Лефортово" для зустрічі із затриманим українським журналістом

Адвокат Марк Фейгін прибув до СІЗО "Лефортово", де вимагатиме зустрічі із затриманим власним кореспондентом Укрінформу Романом Сущенком.

Про це повідомив сам Фейгін, з яким Укрінформ і дружина журналіста Анжела Сущенко уклали угоду про захист Романа Сущенка.

"Я під'їхав до в'язниці Лефортово. Мені треба скласти ряд документів по справі. Вранці я вже буду в суді, потім - у слідчому управлінні ФСБ, а потім - поїду до в'язниці знову", - повідомив адвокат.

03.10.2016 03:09

"Укрінформ" поширив заяву щодо неправомірного затримання у Москві власного кореспондента агентства у Франції Романа Сущенка

Укрінформ глибоко обурений затриманням у Москві в п'ятницю, 30 вересня, нашого власного кореспондента Романа Сущенка і появою в російських ЗМІ інформації щодо звинувачень його у «шпигунстві».

Укрінформ вважає затримання Сущенка, який працює в нашому агентстві з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року, спланованою провокацією.

Наголошуємо, що Роман на момент затримання перебував у відпустці і прибув до Москви в приватних цілях. Він був затриманий в Москві в день прибуття і, в порушення всіх міжнародних правил, про його затримання російська сторона не повідомила нікому - ні дружині, ні в дипломатичні установи, ні за місцем роботи. Про затримання Романа його дружина Анжела Сущенко, яка залишається у Франції, дізналася лише зранку в неділю, 2 жовтня, зателефонувавши родичам чоловіка після того, як він два дні не виходив на зв'язок. При цьому його родичі говорили вкрай обережно, натяками, уникаючи навіть слова «затримали».

Відразу ж після того Анжела Сущенко зателефонувала на «гарячу лінію» Посольства України в РФ, а потім направила Посольству офіційну заяву про зникнення чоловіка.

Однак, на даний момент, ніч понеділка, 3 жовтня, Укрінформ і дружина Сущенка не мають ніякої офіційної інформації від російської сторони щодо місця його перебування, його телефон увімкнутий на автовідповідач.

Про звинувачення на адресу Романа «в шпигунстві» Укрінформ та його дружина дізналися з повідомлень російських ЗМІ.

На даний момент Укрінформ і дружина нашого журналіста Анжела Сущенко уклали угоду з відомим російським адвокатом Марком Фейгіним, який захищатиме Романа Сущенка та вранці вимагатиме зустрічі зі своїм підзахисним. За даними російських ЗМІ, Романа утримують в СІЗО «Лефортово».

Укрінформ заявляє, що всі звинувачення «в шпигунстві» на адресу Романа Сущенко, журналіста з багаторічною бездоганною професійною репутацією, акредитованого в одній з найвпливовіших країн Євросоюзу, яка до того ж є учасницею «нормандського формату», можуть розцінюватися лише як ще один зухвалий і неправомірний акт з боку РФ щодо українських громадян.

Укрінформ звертається із закликом до журналістської спільноти стати на захист нашого колеги, а також за допомогою до міжнародних правозахисних організацій, дипломатичних установ України та іноземних держав - сприяти у звільненні Романа.

03.10.2016 02:12

МЗС намагається отримати доступ до затриманого в Росії журналіста

МЗС з'ясовує обставини затримання журналіста "Укрінформу" Романа Сущенка у Москві, а також питання доступу до нього українських консулів.

Про це речниця МЗС України Мар'яна Беца повідомила на своїй сторінці в Twitter.

"Терміново з'ясовуємо обставини затримання журналіста "Укрінформу" в РФ, в т.ч. питання негайного доступу українських консулів", - написала вона.

02.10.2016 23:30

У МІП відстежують ситуацію з затриманням журналіста Сущенка

Міннформполітики  поширило  інформацію про затримання Сущенка

Згідно з повідомленням міністра Юрія Стеця, "керівництво Міністерства інформаційної політики України відстежує ситуацію навколо затримання в Москві кореспондента Національного інформаційного агентства "Укрінформ" Романа Сущенка. На даний момент юридичний відділ збирає всю необхідну інформацію щодо обставин та причин затримання", - йдеться у повідомленні на Фейсбук-сторінці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-