"Репортери без кордонів" закликають РФ негайно звільнити журналіста Укрінформу

Укрінформ
«Репортери без кордонів» закликають Росію негайно звільнити журналіста українського інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, якого було заарештовано за звинуваченням у «шпигунстві» в Москві 30 вересня.

Про це Укрінформу заявила представниця «Репортерів без кордонів» в Україні Оксана Романюк.

«Оскільки звинувачення у «шпигунстві» на адресу Романа Сущенка, який працює журналістом Укрінформу з 2002 року, виглядають абсолютно надуманими, сам факт затримання був прихованим, і навіть про рішення суду арештувати журналіста на 2 місяці всі дізналися тільки сьогодні, все це можна розцінювати як зухвалу спробу тиску Росії на українських журналістів. Російська сторона вчергове порушила міжнародні зобов'язання та права людини», - заявила представниця міжнародної організації.

«Репортери без кордонів» закликають до негайного та безумовного звільнення українського журналіста і зняття всіх звинувачень, висунутих проти нього», - заявила Романюк.

Сущенка було затримано 30 вересня, в день його прибуття в Москву, куди він приїхав відвідати своїх родичів. За інформацією Укрінформу, про його затримання російська сторона не повідомила нікому, ані дружині, ані в дипломатичні установи, ані за місцем роботи. Про факт затримання стало відомо лише в неділю, 2 жовтня, коли дружина Сущенка зателефонувала родичам чоловіка після того, як він два дні не виходив на зв'язок.

Про звинувачення на адресу Романа "в шпигунстві" Укрінформ та його дружина дізналися з повідомлень російських ЗМІ. Наразі Укрінформ і дружина нашого журналіста Анжела Сущенко уклали угоду з відомим російським адвокатом Марком Фейгіним, який захищатиме Романа Сущенка та намагається зустрітися зі своїм підзахисним. За даними російських ЗМІ, Романа утримують в СІЗО “Лефортово”.

На момент арешту Роман Сущенко працював журналістом Укрінформу з 2002 року, а з 2010 був постійним власкором Укрінформу в Парижі.

Водночас у ФСБ стверджують, що Сущенко "цілеспрямовано збирав відомості про діяльність Збройних сил і військ Національної гвардії РФ, що становлять державну таємницю і просочування яких за кордон могло завдати шкоди обороноздатності держави".

У відповідь на цю заяву у прес-службі ГУР МОУ заявили: "Ми не підтверджуємо цю інформацію. Вона не відповідає дійсності. Вважаємо, що у кожному громадянині України, який перебуває на території РФ, російські спецслужби бачать шпигуна".

Росія посідає 148-му сходинку із 180 країн у Всесвітньому рейтингу свободи слова «Репортерів без кордонів».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-