Роман Сущенко став політичним заручником російської влади - МЗС

Роман Сущенко став політичним заручником російської влади - МЗС

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ України висловлюють протест у зв'язку із затриманням у Москві органами ФСБ РФ громадянина України, власного кореспондента національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка.

Про це йдеться у коментарі, оприлюдненому на сайті МЗС.

"Ми глибоко обурені тим, що українського журналіста, який прибув на територію Російської Федерації з метою відвідати близьких родичів, російська влада затримала за надуманим звинуваченням у "шпигунстві". Розглядаємо це як черговий крок у цілеспрямованій політиці Російської Федерації використання українців, які опиняються в руках її органів влади, у якості політичних заручників у своїй гібридній агресії проти нашої держави", - йдеться у документі.

Як зазначають у МЗС, те, що за своєю професійною діяльністю та життєвими принципами Роман Сущенко є людиною, яка відстоює об’єктивність і свободу слова, лише доводить, що офіційна Москва веде війну не лише проти України, але й проти всього демократичного світу, для якого права людини і свободи є фундаментальними цінностями.

"Вимагаємо від Російської Федерації забезпечення дотримання прав українця, негайного допуску консульських посадових осіб України до утримуваного  відповідно до взятих на себе Росією міжнародно-правових зобов’язань, а також його невідкладного звільнення і безперешкодного повернення неушкодженим на Батьківщину", - наголосили у дипломатичному відомстві.

МЗС України також звернулося із закликом до міжнародного співтовариства, зокрема ООН, ОБСЄ, Ради Європи та усіх авторитетних правозахисних організацій не залишатися осторонь кричущого свавілля з боку Російської Федерації та посилити спільні зусилля для якнайшвидшого припинення Москвою порушень прав людини і тиску на незалежних журналістів.

Нагадаємо, власного кореспондента Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка неправомірно затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО "Лефортово" і звинувачують у "шпигунстві".

У ФСБ Росії підтвердили затримання журналіста Укрінформу Романа Сущенка і заявили, що він є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України.

Московський суд заарештував журналіста Укрінформу Романа Сущенка до 30 листопада.

На момент арешту Роман Сущенко працював журналістом Укрінформу з 2002 року, а з 2010 був постійним власкором Укрінформу в Парижі. 

Водночас у ФСБ стверджують, що Сущенко "цілеспрямовано збирав відомості про діяльність Збройних сил і військ Національної гвардії РФ, що становлять державну таємницю і просочування яких за кордон могло завдати шкоди обороноздатності держави".

У відповідь на цю заяву у прес-службі ГУР МОУ заявили: "Ми не підтверджуємо цю інформацію. Вона не відповідає дійсності. Вважаємо, що у кожному громадянині України, який перебуває на території РФ, російські спецслужби бачать шпигуна".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-