Угорщина затримує фінансування зброї для України із прибутків від заморожених активів Росії - FT

Угорщина затримує фінансування зброї для України із прибутків від заморожених активів Росії - FT

Укрінформ
Угорщина затримує ухвалення законодавства, яке б дозволило Україні отримати від ЄС до 2 мільярдів євро на озброєння за рахунок прибутків від заморожених російських активів.

Про це пише видання Financial Times з посиланням на обізнані джерела, передає Укрінформ.

Як зазначається, після тривалих дебатів країни Євросоюзу цього місяця погодилися використати прибутки від близько 190 мільярдів євро заморожених російських активів, які зберігаються в бельгійському депозитарії Euroclear, на закупівлю зброї для України.

Однак, за словами п’яти осіб, що брали участь у зустрічі послів ЄС 22 травня, посол Угорщини виступив проти прискорення виплат, відмовившись від одностайної підтримки ЄС для кожної виплати Україні.

«На даний момент вони блокують все, що пов'язано з військовою підтримкою України», - сказав один зі співрозмовників FT, припустивши, що застереження Будапешта залишатимуться щонайменше до європейських виборів наступного місяця.

Щоб досягнути згоди стосовно використання прибутку від заморожених російських активів, чиновники ЄС запропонували Угорщині угоду, згідно з якою її частка фондів Брюсселя не буде використана на закупівлю зброї для України, заявило джерело видання.

Це переконало Будапешт не накладати вето, але він затримує виконання планів, не підтримуючи необхідне законодавство. Угорщина загалом не заперечує, однак має занепокоєння щодо автоматизації платежів. Дипломати сподіваються, що вдасться знайти спосіб розв'язати ці проблеми до запланованої на липень виплати. В Угорщині відмовилися прокоментувати такі плани.

Читайте також: Єврокомісія може в липні перерахувати Україні перші платежі від заморожених активів РФ

Угорщина і раніше гальмувала численні європейські рішення, що стосуються підтримки України. Однак Будапешт зрештою поступався під дипломатичним тиском з боку ЄС і Вашингтона, зокрема щодо пакету допомоги Києву на 50 млрд євро.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що Угорщина працює над «переосмисленням» свого статусу членства в НАТО, щоб країна могла відмовитися від участі в діях Альянсу поза його межами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-