У Миколаєві презентували систему DREAM, яка допоможе залучити інвестиції для відбудови

У Миколаєві презентували систему DREAM, яка допоможе залучити інвестиції для відбудови

Укрінформ
У Миколаєві презентували екосистему управління відбудовою DREAM для регіональних та місцевих органів влади, яка має на меті допомогти громадам залучити інвестиції для відбудови інфраструктури та соціальних об’єктів.

У заході взяв участь заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анатолій Комірний та представники проєктного офісу DREAM, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми завітали до Миколаєва, щоб розповісти представникам місцевих громад про те, що являє собою екосистема DREAM та над якими цифровими інструментами відбудови зараз працює наше міністерство, щоб допомогти громадам залучити інвестиції для відновлення», - сказав Комірний.

За його словами, екосистема DREAM - це інструмент, який, з одного боку, дозволяє місцевим громадам залучати інвестиції для відновлення постраждалої внаслідок воєнних дій інфраструктури. З іншого – для інвесторів вона є тим майданчиком, де вони зможуть прозоро відстежувати проходження своїх коштів і їх ефективне використання.

«Скажімо, нещодавно відкрили відбудовану школу у Бородянці за рахунок пожертв литовських донорів. Платники податків у Литві можуть зайти на цю платформу і побачити, як і на що були витрачені їхні кошти. Тобто тут можна відслідковувати всі проєкти, які вже фінансуються міжнародним фінансовими структурами», - зауважив заступник міністра.

Читайте також: Міжнародні фінансові організації використають DREAM для підзвітності відбудови

Він додав, що DREAM – це інструмент, який увесь час удосконалюється, до нього приєднується все більше громад та інвесторів. З одного боку, він фіксує потік донорських коштів, з іншого – спроможність громад в Україні ефективно їх використати.

Комірний наголосив, що наразі дуже потрібно, щоб якомога більше громад долучалася до цієї платформи. Адже там працює фахова команда, яка навчає створювати проєкти, надає консультації, підказує, на що треба звернути увагу, що виправити і таке інше. І чим швидше громада долучиться до цього процесу, тим більшу кількість коштів вона зможе залучити на ті чи інші потреби.

DREAM створена і працює згідно з Постановою КМУ №1286 від 15.11. 2022 року в якості експерименту. Зараз з цього приводу розробляється законопроєкт про засади відновлення України. «Наразі ми напрацьовуємо фактаж для прийняття якісного закону і просимо громади долучатися до цього процесу. Адже на місцях краще бачать проблеми та слабкі сторони. Тому нам важливий зворотній зв’язок, щоб всі ці моменти врахувати у законі, який має бути прийнятий вже у цьому році», - наголосив заступник міністра.

Своєю чергою, керівник Проєктного офісу «DREAM» Віктор Нестуля зазначив, що нещодавно був оприлюднений звіт Світового банку та уряду України про потреби на відновлення зруйнованого чи пошкодженого майна під час повномасштабного вторгнення. Сума сягнула 486 мільярдів доларів, з них потреба Миколаївщини наразі оцінена у 14,2 млрд доларів. Міжнародні партнери готові допомагати Україні, але громадам потрібно вміти максимально ефективно проходити всі етапи на шляху до отримання фінансування.

Читайте також: Електронна система DREAM забезпечить прозорість повоєнної відбудови – Мінвідновлення

«DREAM» - це єдиний національний банк проєктів відновлення, а також це своєрідна покрокова інструкція, прозорий механізм, який своїм функціоналом забезпечує проходження проєкту по шляху до його реалізації», - сказав Нестуля.

Миколаївщина знаходиться серед п’яти регіонів України, які лідирують по кількості руйнувань під час повномасштабного вторгнення. На сьогодні подано понад 6 тисяч заяв від людей на компенсацію пошкодженого майна за програмою «єВідновлення».

Також громади Миколаївщини долучаються до платформи DREAM - наразі подано 79 проєктів на загальну суму понад 6,1 млрд грн. 

Як повідомлялось, в Україні запустили державну електронну екосистему DREAM. Вона надає можливість українцям контролювати кожен етап життєвого циклу проєкту відновлення – від реєстрації пошкоджень і руйнувань, до залучення фінансування, проведення закупівель та будівельних робіт.

Фото в тексті: Пресслужба ОВА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-