Польща страхуватиме іноземних інвесторів, які вкладатимуться у відбудову України

Польща страхуватиме іноземних інвесторів, які вкладатимуться у відбудову України

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону щодо страхування експорту, гарантованого Державним казначейством, яка дозволяє польській державній Корпорації страхування KUKE надавати ефективнішу допомогу приватному бізнесу, зацікавленому у відбудові України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

“Це перший настільки комплексний інструмент страхування, який підтримує інвестиції та діяльність польських компаній в Україні. Ми сподіваємося, що цей важливий крок Польщі стане поштовхом для страхового ринку та інших держав активніше надавати гарантії компаніям, які працюють в Україні. І як наслідок це сприятиме залученню більшої кількості інвестицій та входженню в український приватний сектор нових гравців”, — зазначила перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Читайте також: Посол Польщі: Найкраща відповідь на ядерний шантаж РФ – не давати себе налякати

Закон є основою програми відбудови України за участі польського бізнесу. По суті цим законом Польща створила програму відновлення України за участі польського бізнесу.

Програма передбачає три пункти. Перший — безпечна торгівля з Україною. Страхування охоплює широкий спектр ризиків, зокрема захищає польські компанії від збитків, спричинених несплатою за поставлені товари чи надані послуги. А також включає перестрахування транспортного страхування та гарантію, що захищає банки, які видають акредитиви.

Другий пункт — підтримка інвестицій польських компаній, підтримка підприємців у фінансуванні інвестицій, реалізованих у Польщі для експорту в Україну і не лише. А також тих інвестицій, які будуть реалізовані безпосередньо в Україні. Особливо йдеться про нові проєкти поглинання та придбання.

Третій — підтримка розвитку України, забезпечення фінансування інвестиційних проєктів, які реалізуються польськими чи іноземними підприємцями для інвесторів з України (приватних та державних).

Читайте також: Україна пропонує партнерам спеціальний механізм фінансування відбудови – Шмигаль

Серед нових рішень — здійснення перестрахування іншими страховиками у випадках, якщо ризик вище середнього або якщо неможливо отримати перестрахування на комерційному ринку. В основному це стосуватиметься перестрахування транспортних ризиків у комерційних страховиків (зокрема каско та страхування відповідальності перед третіми особами). Завдяки цьому польські підприємці зможуть здійснювати перевезення в Україну та брати участь у процесі реконструкції.

Новий польський закон дає також можливості страхування польських філій іноземних підприємств на рівні з місцевими компаніями. Для українських компаній це можливість на кращих умовах розширювати бізнес у Польщі.

Читайте також: В Україні вже спрямували понад 60 мільярдів гривень на швидку відбудову - Шмигаль

Як повідомлялося, уряд України визначає п’ять пріоритетів для швидкого відновлення – енергетика, пошкоджене житло, критична інфраструктура, розмінування та розвиток малого і середнього бізнесу. Зокрема, на Конференції з відновлення України - 2023 у Лондоні були представлені інвестиційні можливості України та державні інструменти стимулювання інвестицій.

Українська сторона розраховує на вагомий внесок Польщі у відбудову України, зокрема, у відновлення Харківської області, де триває розмінування та активне відновлення критичної та соціальної інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-