Мінвідновлення провело першу консультацію щодо містобудівної реформи

Мінвідновлення провело першу консультацію щодо містобудівної реформи

Укрінформ
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури провело першу консультацію з експертним середовищем та громадськістю щодо впровадження містобудівної реформи.

Про це повідомила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу міністерства у Фейсбуці.

«Для того щоби правильно організувати процес відновлення, ми зосереджуємося на впровадженні цифрових інструментів, продовженні децентралізації та посиленні спроможності громад. Реформа містобудування спрямована на поглиблення цифровізації в будівельній галузі та повинна створити кращі умови для відновлення та розвитку громад. Йдеться про покращення якості містобудівної документації, мінімізацію корупційних ризиків та налагодження балансу між інтересами учасників містобудівного процесу», - зазначила вона.

Читайте також: Дорожники уже відновили 45 мостів та встановили 85 тимчасових переправ

За словами заступниці міністра, під час консультації сторони обговорили відповідність реформи містобудування Європейській хартії місцевого самоврядування, передбачені нею механізми для дотримання містобудівної та проєктної документації, особливості здійснення органами місцевого самоврядування моніторингу забудови в громадах, а також пропоновані законопроєктом №5655 інструменти громадського контролю.

За результатами обговорень реформу містобудування буде скориговано шляхом прийняття нормативно-правових актів, зазначили в міністерстві.

Консультація щодо ролі органів місцевого самоврядування в містобудуванні є першою із п'яти запланованих.

Читайте також: В Офісі Президента розповіли послам G7 про проєкт повоєнного відновлення України

Як повідомлялось, 13 грудня 2022 року Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт №5655, який запроваджує комплексну реформу у сфері містобудування. Він передбачає максимальну цифровізацію процесів, автоматизацію видачі дозвільної документації, розширення повноважень місцевого самоврядування та посилення відповідальності за правопорушення. Наразі документ перебуває на підписі у Президента.

Водночас частина експертів не підтримала законопроєкт. Критики вважають, що він грає на руку великим забудовникам, нівелює роль органів місцевого самоврядування та сприяє хаотичній і безвідповідальній забудові. З огляду на те, що навколо документа багато дискусій, Мінвідновлення ініціювало експертні консультації щодо містобудівної реформи.

Фото: Мінінфраструктури

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-