Антикорупційні органи готові забезпечити прозорість процесів відбудови України - НАЗК

Антикорупційні органи готові забезпечити прозорість процесів відбудови України - НАЗК

Укрінформ
Антикорупційні органи України готові забезпечити прозорість та підзвітність процесів, пов’язаних з відбудовою України, а допоможуть в цьому інноваційні IT-рішення.

Про це голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков сказав у панелі «Доброчесність у повоєнному відновленні України», організованій НАЗК на Міжнародному форумі антикорупції та доброчесності Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) в Парижі, передає Укрінформ із посилання на сайт агентства.

«Державна антикорупційна програма передбачає комплексні превентивні заходи, які гарантують перемогу та прозорий, позбавлений корупції процес реконструкції. Усунувши глибинні причини корупції, ми можемо закласти основу для сталого та підзвітного управління», — зазначив Новіков.

Він додав, що у розбудові системи прозорого та підзвітного врядування НАЗК використовує найкращі практики, такі як Рекомендації ОЕСР щодо громадської доброчесності. Це є невід’ємною складовою шляху України до отримання повноцінного членства в організації.

Читайте також: Мінвідновлення та ЄІБ розпочинають відбір проєктів з відбудови

Ключову роль у цьому відіграватимуть IT-рішення. Новіков підкреслив, що Агентство вже має досвід створення інноваційних IT-продуктів, які не мають аналогів у світі та які вже допомагають у боротьбі з корупцією в Україні. Також він звернув увагу на те, що навіть рейтинг виконання Державної антикорупційної програми кожним відповідальним органом можливо буде відслідковувати в режимі реального часу на моніторинговому порталі, розробленому НАЗК.

Керівник агентства нагадав, що у зв’язку з широкомасштабним вторгненням Росії в Україну не всі IT-інструменти працюють на повну та доступні суспільству.

«Наша мета — відновити повноцінне функціонування усіх цифрових механізмів запобігання корупції. Серед них — відновлення обов’язкового електронного декларування та перевірок декларацій. Адже саме звітність посадовців щодо їх статків та доходів є потужним антикорупційним запобіжником. Суспільство та міжнародні партнери очікують відповідного рішення Верховної Ради вже найближчим часом, відповідно до вимог, прописаних у Меморандумі з Міжнародним валютним фондом», — зауважив голова НАЗК.

Як повідомлялося, влітку минулого року Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль передав заявку на вступ нашої держави до ОЕСР. НАЗК відіграє активну роль в процесі інтеграції України до організації. ОЕСР об’єднує 37 найрозвиненіших країн світу.

Метою діяльності ОЕСР є створення найкращих рішень для державної політики, яка сприятиме економічному процвітанню, рівним можливостям і добробуту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-