Єврокомісія через програму U-LEAD організує в Україні тестові пілотні проєкти з відновлення шкіл

Єврокомісія через програму U-LEAD організує в Україні тестові пілотні проєкти з відновлення шкіл

Укрінформ
Європейська комісія через Програму «U-LEAD з Європою» організує в Україні тестові пілотні проєкти з відновлення шкіл, на прикладі яких має намір з’ясувати, як забезпечити повернення дітей у найкоротші терміни до освіти і які ідеї краще реалізувати.

Про це заявив директор Служби зовнішньополітичних інструментів Єврокомісії Пітер Вагнер під час семінару «Відновлення доступу до освіти: діалог щодо ролі українських громад у ремонті, відновленні та відбудові» в Чернігові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Представник Єврокомісії зазначив, що, на його думку, на цьому етапі відновлення доступу до освіти максимальна співпраця з державою «абсолютно необхідна», тому що вирішення великих стратегічних питань може починатися лише на національному рівні.

«Але зараз ми намагаємося організувати пілотні тестові проєкти, зокрема тут, оскільки вважаємо, що важливо не пропустити момент, коли потрібно буде переходити до децентралізованої реалізації», - сказав Вагнер.

Він додав, що йдеться не лише про кризове реагування, а про всі елементи роботи Єврокомісії в Україні, зокрема у сфері децентралізації, яка була одним з найуспішніших проєктів реформ у період після Євромайдану.

«Ми поєднуємо децентралізацію з цією великою необхідністю відновити освіту і з величезною кількістю потреб, які зараз виникли. На нашу думку, зараз для цього є потенціал, тому ми говоримо: використаймо наявну структуру U-LEAD, тому що у нас уже є партнери, які працюють по всій країні», - зазначив директор Служби зовнішньополітичних інструментів ЄК.

За його словами, європейські партнери наразі прагнуть зрозуміти, чи зможуть швидко і успішно реалізувати такі проєкти, які дадуть змогу дітям у найкоротші терміни повернутися до освіти, а також з’ясувати, які ідеї дійсно краще реалізувати.

У цьому контексті він зауважив, що є елементи, які набагато краще реалізуються на місцевому або регіональному рівні, який «держава не розуміє до кінця».

За словами Вагнера, він з нетерпінням очікує моменту, коли розпочнеться відбудова шкіл, аби побачити, на якому рівні можна буде організувати різні частини цих пілотних проєктів.

«Тобто, наприклад, траси не можна планувати на місцевому рівні, а школи, ймовірно, так. Тому нам треба подумати про належне співвідношення між національним і місцевим рівнем, особливо у контексті реформи децентралізації, яка активувалася з 2015 року», - зазначив представник Єврокомісії.

Він зауважив, що європейські партнери також загалом цікавляться тим, наскільки необхідне навчання онлайн.

Читайте також: Україна у партнерстві з ПРООН та UNOPS відновить понад 100 шкіл у 14 регіонах

«Зараз ми зрозуміли, що воно потрібне, що онлайн-навчання виконує важливу роль. Я з нетерпінням очікую також погляду військових адміністрацій, який буде відрізнятися від того, як ми собі це уявляли до війни чи уявлятимемо після війни.Тож є зобов’язання, є розуміння, але нам також треба зрозуміти, які є найбільш потрібні і найбільш таргетовані способи підтримки», - резюмував директор Служби зовнішньополітичних інструментів Єврокомісії.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: Програма «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-