Агентство відновлення готується профінансувати перший обʼєкт

Агентство відновлення готується профінансувати перший обʼєкт

Укрінформ
Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури готується профінансувати перший обʼєкт у рамках державного фінансування з Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури.

Про це сказав голова Державного агентства Мустафа Найєм під час Форуму відновлення Одещини «Безпека. Інтеграція. Потенціал», передає кореспондент Укрінформу.

«Цього місяця ми очікуємо отримати документи на перший об’єкт для відновлення, який передамо на фінансування, тобто вже розпочнемо роботу в регіонах», - сказав Найєм.

Читайте також: Фонд регіонального розвитку Одещини може отримати майже ₴140 мільйонів – депутат

Він не уточнив конкретно, про який обʼєкт ідеться, але, за його словами, команда агентства працює зараз по відбору проєктів також і в Одеському регіоні, зокрема в дорожній сфері.

«Ми працюємо конкретно над проєктуванням робіт з ремонту та розширення траси Одеса-Рені та встановленню там вагового контролю, оскільки ця ділянка автомобільного сполучення зараз відіграє надзвичайно велику роль у економічному житті країни та регіону, забезпечуючи доступ до дунайської портової інфраструктури», - повідомив Наєм.

Він відмітив, що Агентство активно збирає заявки від регіонів на відбудову пошкоджених обʼєктів, інформацію про які внесено до Реєстру пошкодженого та зруйнованого майна.

Читайте також: Повоєнна відбудова має здійснюватися за оновленими будівельними стандартами - Шуляк

«Після внесення інформації про обʼєкт в реєстр та отримання заявки на фінансування технічна та проєктна документація на ці обʼєкти передається до міністерства, де спеціальна комісія відбиратиме проєкти за визначеними критеріями пріоритетності", - каже Найєм.

За його словами, до червня база про обʼєкти, якими займається Агентство, буде відкрита для громадян України та зацікавлених сторін (донорів, місцевих органів влади), які матимуть можливість вносити туди дані про обʼєкти та бачитимуть інформацію про тендери, підрядників та хід відбудови.

«Таким чином, буде забезпечена прозорість використання державних коштів», - підкреслив Найєм.

Читайте також: Проведення ЕХРО-2030 в Одесі може стати символом перемоги - ОДА

Як повідомлялось, влітку Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури планує презентувати цифрову платформу, завдяки якій усі стейкхолдери бачитимуть кожен проєкт відбудови, його розвиток та інші дані.

На початку 2023 року був створений Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури, що були пошкоджені через бойові дії, теракти та диверсії, причина яких - російська агресія.

На спеціальному рахунку для швидкого відновлення України вже є 17 млрд грн.

Форум відновлення Одещини «Безпека. Інтеграція. Потенціал» є першим масштабним заходом на півдні України з відновлення, відбудови, стратегії післявоєнного розвитку регіону. На форумі були присутні міністри закордонних справ з Латвії, Данії, Естонії, Ісландії, Литви, Норвегії та Швеції, а також українські політики й експерти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-