Повоєнна відбудова має здійснюватися за оновленими будівельними стандартами - Шуляк

Повоєнна відбудова має здійснюватися за оновленими будівельними стандартами - Шуляк

Укрінформ
Майбутня відбудова громад передбачає посилення заходів цивільного захисту й енергоефективності будівель, сертифікацію будматеріалів й урахування принципів безбар’єрності.

На цьому наголосила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк під час Форуму відновлення Одещини «Безпека. Інтеграція. Потенціал», передає кореспондент Укрінформу.

«Ми переходимо до того, що нам потрібно переглянути всі стандарти, коли відбудовуватимемо міста та населені пункти», - сказала вона.

Читайте також: Президент Чехії обговорює на Дніпропетровщині питання відбудови

За словами Шуляк, чинна система цивільного захисту не захищає громадян на 100%. Відповідно, мають оновитися інженерно-технічні заходи у містобудівній та проєктній документації, а також розроблятиметься мережа сучасних бомбосховищ.

«Зараз ми змінюємо всю систему цивільного захисту – те, як мають улаштовуватися бомбосховища та будуватися укриття, як можливо використовувати споруди подвійного призначення, зокрема паркінги. Разом із Міністерством відновлення ми переглядаємо і будівельні норми, підходи до містопланування, рекомендації ДСНС та інших служб», - сказала Шуляк.

Другим стандартом відбудови, за її словами, є енергоефективність будівель, яка полягає в реалізації стратегії термоізоляції споруд до 2050 року.

Читайте також: До відбудови України готові долучитися 72% молоді

«Верховна Рада нещодавно ухвалила євроінтеграційний закон, який запроваджує мінімальні вимоги до енергоефективності будівель. Ми пережили складну зиму і розуміємо, що енергетичний терор з боку росії буде продовжуватися, тому ми не можемо дозволити собі неефективно використовувати ресурси», - підкреслила депутат.

Також вона зауважила, що розроблятимуться якісні будівельні матеріали, згідно з європейськими стандартами. Водночас впроваджуватимуться системи оцінки стабільності показників продукції для будівництва.

«Ми буквально перед війною ухвалили Регламент Європейського Союзу № 305 про те, щоб Україна виготовляла та декларувала показники будівельної продукції за стандартами ЄС, і з 1 січня 2023 року він мав запрацювати в Україні. На жаль, через повномасштабне вторгнення ми відтермінували його до 2025 року. Маємо вирішити низку організаційних питань, зокрема, організувати мережу лабораторій, де будуть визначати моменти, пов’язані з декларуванням показників продукції. Але це наш шанс, аби наша продукція вільно переміщалася до ЄС», - зауважила Шуляк.

Читайте також: Внаслідок агресії рф зруйновано або пошкоджено житло 2,5 мільйона українців - Верещук

Голова комітету наголосила, що відновлення громад має проходити з урахуванням принципів безбар'єрності, які наразі впроваджуються під патронатом першої леді України Олени Зеленської.

Форум відновлення Одещини «Безпека. Інтеграція. Потенціал» є першим масштабним заходом на півдні України з відновлення, відбудови, стратегії післявоєнного розвитку регіону. На форумі були присутні міністри закордонних справ з Латвії, Данії, Естонії, Ісландії, Литви, Норвегії та Швеції, а також українські політики й експерти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-