Проведення ЕХРО-2030 в Одесі може стати символом перемоги - ОДА

Проведення ЕХРО-2030 в Одесі може стати символом перемоги - ОДА

Укрінформ
Проведення Всесвітньої виставки ЕХРО-2030 в Одесі могло б стати символом перемоги, яку разом із Україною відзначатиме вся світова спільнота.

Про це під час Форуму відновлення Одещини «Безпека. Інтеграція. Потенціал» заявив заступник голови Одеської ОДА Роман Григоришин, передає кореспондент Укрінформу.

«На сьогодні ми на фінішній прямій, залишилося кілька місяців до прийняття рішення. Вся дипломатична машина України сьогодні, у тому числі працює на Одесу, і це вже перемога. Кожен посол нашої країни за кордоном отримав завдання пропрацювати це питання з урядом. Одеса прозвучала у щорічних зверненнях лідерів світових країн. Ми фактично є фаворитами та за оцінками МЗС поділяємо з Саудівською Аравією першу та другу сходинки», - сказав Григоришин.

Читайте також: Труханов розповів, яким чином можна розв'язати проблему енергопостачання Одеси

Він наголосив, що проведення ЕХРО-2030 для Одеси є нагодою стати найбільшим IT-хабом у Східній Європі.

«Це можливість отримати найбільший в Україні виставковий майданчик, нові сполучення залізницею та небом, розкрити справжній туристичний потенціал міста, а на місці занедбаних полів зрошення побудувати екопарк», - сказав посадовець.

За його словами, одне з найвідоміших архітектурних бюро Zaha Hadid Architects подарувало Україні архітектурний концепт виставки.

Читайте також: МЗС Ісландії: Одеса – приклад того, як безпека одного міста може впливати на весь світ

«За 6 днів до війни ми отримали від них комерційну пропозицію, яка оцінювала їхню роботу в 1,7 млн євро. Коли почалася війна, звісно, нам було не до досьє. Але рівно рік тому мені подзвонила Мануела Гатто, директор Zaha Hadid Architects, і сказала, що їхня команда дуже глибоко поважає український народ, вони вражені нашою незламністю та хочуть бути разом із нами та разом перемогти”, - розповів Григоришин.

Він додав, що більшість міжнародних партнерів погоджуються, що ЕХРО-2030 в Одесі може стати символом перемоги, на святкування якої приїде весь цивілізований світ.

Разом з Одесою за право приймати ЕХРО-2030 змагаються Рим (Італія), Ер-Ріяд (Королівство Саудівської Аравії) та Пусан (Республіка Корея). росія, яка теж претендувала на проведення виставки, відкликала свою заявку.

За умовою, виставки можуть відбуватися в одному регіоні світу не частіше ніж раз на 15 років. А, як відомо, у 2015 році виставку проводили в Італії (Мілан), у 2020-му – в Дубаї (ОАЕ), в 2025 році вона відбудеться в Осаці (Японія).

Рішення, яке визначить переможця, буде ухвалено на 173-ій Генеральній асамблеї МБВ у листопаді 2023 року.

Як повідомлялося, перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко заявляла, що Україна може гарантувати високий рівень ЕХРО-2030.

Фото: Alex Levitsky

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-