Відбудова України має розпочатися негайно - Мінгареллі

Відбудова України має розпочатися негайно - Мінгареллі

Укрінформ
Міжнародні донори мають негайно приступити до відбудови України, у тому числі за рахунок заморожених російських активів, не очікуючи припинення вогню чи мирної угоди. Також вже в цьому році потрібно почати переговори про вступ України в ЄС.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив колишній голова Представництва ЄС в Україні (2016-2019), нині співробітник Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень (SCEEUS) Хьюг Мінгареллі під час публічних слухань у комітеті із закордонних справ Європарламенту на тему "Відновлення, відбудова та стійкість України: оцінка можливості створення фонду на зразок Плану Маршалла та посилення координації у наданні оборонної допомоги".

"Відбудова повинна розпочатися негайно і, безумовно, не чекати на припинення вогню чи мирну угоду. Я наполягаю на цьому", - сказав він.

Мінгареллі зазначив, що важливим також є створення координаційної платформи з відновлення України за участі представників уряду України та основних донорів. З українського боку у ній мають бути представлені, окрім представників уряду, також бізнес-спільнота та громадянське суспільство та місцеві органи влади.

Читайте також: Шмигаль про конференцію у Римі: Є зацікавленість в реалізації проєктів відбудови

"Перш, ніж розробляти план відновлення, ми повинні переконатися, що всі основні донори погоджуються з оцінкою збитків та потреб. На сьогоднішній день ми маємо оцінку збитків, здійснену Світовим банком, оцінки Єврокомісії та інших, але нам необхідно провести конференцію, на якій ці оцінки збитків та потреб були б прийняті всіма донорами та українською стороною як основа для підготовки плану відновлення", - заявив експосол ЄС в Україні.

За його словами, при підготовці плану відновлення України потрібно виходити з необхідності відбудови зруйнованої інфраструктури, шкіл, лікарень та виробничих потужностей, відновлення процесу реформ для модернізації України, але також прогнозованого вступу України до ЄС та узгодження з нормативно-правовим середовищем ЄС. При цьому, Мінгареллі наголосив, що переговори про членство України в Євросоюзі "мають розпочатися цього року, не пізніше".

Він також наголосив, що потрібно приділити пріоритетну увагу розмінуванню територій в Україні та подоланню спричиненої російською війною екологічної катастрофи.

Окремо Мінгареллі вказав на важливості "розподілу праці між донорами" з метою досягнення найбільшої ефективності у відбудові України. Що стосується фінансування, то "необхідно зробити все можливе, щоб використати заморожені російські активи – 300 млрд резервів центрального банку і 30-40 млрд бізнесменів". При цьому, необхідним буде запровадження механізму моніторингу з метою забезпечення підзвітності, прозорості та належного фінансового менеджменту.

Читайте також: Зеленський каже, що проєкт відбудови потрібен вже цьогоріч — закликає італійців долучатися

Окремо колишній голова представництва ЄС в Україні зазначив, що оскільки частина людей у Західній Європі все ще вважають, що Україна є тягарем для ЄС, то потрібно швидко запровадити комунікаційну стратегію з метою пояснення цим людям, що "Україна є активом, а не тягарем".

Як повідомлялося, у Римі 26 квітня пройшла двостороння конференція з відбудови України. Президент України виступив на заході онлайн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-