Відновлення України: у SECI оцінюють потенційні інвестиції у кілька трильйонів доларів

Відновлення України: у SECI оцінюють потенційні інвестиції у кілька трильйонів доларів

Укрінформ
В Ініціативі співробітництва у Південно-Східній Європі (SECI) припускають, що суми потенційних інвестицій у відновлення України - в розрахунку на багато років - можуть становити кілька трильйонів доларів.

Про це в інтервʼю Укрінформу сказав виконавчий координатор Ініціативи співробітництва у Південно-Східній Європі (SECI) Міхаель Фацекас.

“Інтерес до України зараз дуже високий, тому що всі розуміють, які величезні обсяги робіт з її відновлення очікуються найближчим часом. Я не готовий назвати суму потенційних інвестицій, але вона може скласти - в розрахунку на багато років - кілька трильйонів доларів”, - зазначив Фацекас.

Він додав, що наразі є інвестори, які потенційно зацікавлені у проєктах в енергетичній та транспортній галузі.

“Тема, над якою ми вже працюємо, - це розвиток дорожнього, транспортного та енергетичного сектору в Україні. Ми бачимо зацікавленість багатьох міжнародних компаній, які є лідерами європейського та світового ринку у своїх галузях, таких як Plasser&Theurer, Andritz, Umdasch, Frequentis та Kirchdorfer”, - зазначив виконавчий координатор SECI.

За його словами, SECI не може інвестувати та вкладати кошти безпосередньо в підприємницькі проєкти, але це може робити приватний бізнес за підтримки та сприяння організації. Основне завдання організації полягає у встановленні контактів та координації зусиль.

“Наприклад я, як представник організації, зустрічаюся в Україні з політиками, губернаторами областей та міськими головами, командою Міністерства економіки, керівником Торгово-промислової палати, щоби визначити напрямки співпраці, де ми могли би допомогти залучити бізнес та приватні інвестиції з країн-учасниць SECI до різних проєктів в Україні”, - сказав Фацекас.

Читайте також: Пілотний проєкт із комплексної відбудови розпочнуть у п'яти звільнених областях — Шмигаль

На його переконання, важливо, щоб фірми та організації не чекали закінчення війни в Україні, а вже зараз допомагали, наприклад, починаючи з гуманітарних проєктів, та перш за все, з місцевими інвестиціями для створення робочих місць.

Ініціатива співробітництва в Південно-Східній Європі (SECI) була створена в 1996 році для сприяння регіональному миру і стабільності серед країн регіону та допомоги країнам в інтеграції до європейського простору. Налічує 29 країн-членів, серед них і Україна. У 2009 році SECI створила Регіональну раду співробітництва (РРС), яка управляється переважно країнами Південно-Східної Європи і спрямована на зміцнення миру, демократії та економіки в регіоні.

Як повідомлялося, за оцінками Київської школи економіки, Україні для відбудови щороку знадобиться від 30 до 100 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-