Триває розробка механізму підрахунку збитків, завданих війною екології України - Зарівна

Триває розробка механізму підрахунку збитків, завданих війною екології України - Зарівна

Укрінформ
Триває розробка механізму підрахунку збитків, завданих війною екології України, його планують презентувати на форумі екологічних організацій в Києві.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" за підсумками зустрічі Андрія Єрмака з екологічними організаціями сказала радниця керівника Офісу Президента Дарія Зарівна, передає Укрінформ.

"Попередні оцінки уряду завданої шкоди (екології України - ред.) була озвучена цифра близько 2 трлн грн. Але це дуже попередні оцінки, ця цифра буде змінюватися і збільшиться. Зараз триває розробка механізму підрахунку завданих збитків... Дуже продуктивна зустріч була, було більше десятка екологічних організацій. Багато корисного почули від їх представників. З'явилася ідея провести в Києві форум з представниками світових екологічних організацій, де презентувати механізм підрахунку заподіяних збитків", - розповіла Зарівна.

Читайте також: Збитки, завдані природі півдня з початку війни, сягнули майже ₴82 мільярдів

Вона додала, що є стратегія просування теми екологічної шкоди внаслідок воєнних дій в міжнародному просторі, щоб актуалізувати її в переговорах з міжнародними партнерами.

"Задумка керівника Офісу полягає в тому, що низка країн, які зараз в якихось питаннях займають обережну позицію, якраз в розрізі екологічної шкоди, завданої війною в Україні, і не тільки Україні, а також європейській екосистемі, світовій екосистемі, можливо займуть більш жорстку позицію", - сказала Зарівна.

Радниця керівника ОП додала, що наразі ситуація дуже складна: більше третини території країни забруднені вибухонебезпечними речовинами, процес розмінування потребуватиме багато часу. Значної шкоди завдано лісам України, в результаті воєнних дій пошкоджено близько третини лісів, складна ситуація в Чорноморсько-Азовському регіоні, де за оцінками екологічних організацій повністю знищені представники флори та фауни.

Читайте також: Зеленський показав відео про знищене росіянами довкілля України

Зарівна повідомила, що одразу після зустрічі керівника ОП з екологічними організаціями відбулася телефонна розмова Андрія Єрмака з радником президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном, під час якої також були обговорені і екологічні питання.

"Цього разу ми говорили про екологію, говорили також і про злочини росіян щодо наших дітей, примусову депортацію, примусове усиновлення з тимчасово окупованих територій. Це також окремий тренд, який звучатиме дуже потужно, виділятиметься в окремий напрямок роботи Офісу, і охоплюватиме як роботу з міжнародними партнерами, дипломатичну, так комунікаційну, медійну", - сказала Зарівна.

Читайте також: Чи будуть Штати підштовхувати Welfare states допомагати Україні

Як повідомлялося у середу, 8 березня, у межах постійного діалогу із союзниками керівник Офісу Президента Андрій Єрмак разом із Головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним провели телефонну розмову з радником Президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном і головою Об'єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Міллі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-