Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чи будуть Штати підштовхувати Welfare states допомагати Україні

Чи будуть Штати підштовхувати Welfare states допомагати Україні

Укрінформ
Тривалий шлях, що його пройшла Європа в питанні виділення танків України та перипетії цього шляху по-своєму підводять нас до питання: чи можуть США підштовхнути Європу бути рішучішою у таких питаннях?

В США бачать ситуацію таким чином. Так, Європа сповідує базові цінності – демократію, права людини, верховенство права. В Європі підтримуються всі ті речі, які є важливими для громадянського суспільства. Але, проблема Європи, на наш погляд, полягає в тому, що вони там за своєю природою – пацифісти. Вони – Welfare states. Навіть демократи в нас вважають, що європейці надто «ліві» і що європейські держави надають людям так багато підтримки та допомоги, що це не стимулює економічне зростання та підприємництво. Є в Європі країни, де можна, по суті, нічого не робити: приїхати, отримувати допомогу, жити може й не дуже заможно, але комфортно. Саме на базі цього погляду ми вважаємо, що в Європі говорять правильні речі, але не поспішають щось робити через погану координацію дій, пацифізм і бюрократію.

Тож у нас, відверто, не надто сподіваються на Європу, на Німеччину. Хоча Німеччина – хребет Європейського Союзу. Але  вони начебто соромляться усього, ніби бояться багато чого і їхні рішення від цього стають лише більш неповноцінними та нескоординованішими. Ніби хочуть якнайкраще, але самі сидять у «глядацьких сидіннях», не бажаючи йти до кінця і робити те, що справді потрібно. Ось такий погляд в США на це питання.

Я думаю, що цей погляд пояснює багато речей, які ми сьогодні бачимо. Позиції не завжди скоординовані. Часто звучить одне, а на практиці виходить дещо інше або набагато менше від того, про що йшлося раніше. Їхнє серце, можливо, у правильному місці, але їхній дух у багатьох речах просто відсутній.

Особисто я волів би, аби США мали більше бажання підштовхнути Європу у цьому питанні. Але, чи є для такого поштовху у самої Америки бажання, чи є важливість і чи у пріоритеті така тактика?

Ніде не чув, що в нас у пріоритеті така постановка питання – підштовхувати Європу. Ми ж останнім часом дуже погано будуємо коаліції. У Клінтона із цим було краще, але останні адміністрації це робили погано. Вони не займалися цим.

Демократи це роблять краще тому, що в них цінності ближчі до європейських: клімат, екологія тощо. Вони дивляться більше з точки зору соціальних вимог і ці вимоги людей ближчі до того, що є актуальним для громадян Європи.

Республіканці ж – протекціоністи. Вони, як відомо, не надто хочуть влазити у конфлікти інших країн. Хочуть будувати військовий комплекс для того, щоб захищати США, а не інших. Навіть наш колишній президент, який є досить незвичайний багато в чому, підтримував такі кроки не з якоїсь глибинної точки зору, а суто як бізнесмен, мовляв, «Америка завжди і скрізь – перша й не потрібно підтримувати якісь там незрозумілі конфлікти деінде» тощо.

Тож не бачу, що США підштовхуватимуть Німеччину чи якісь інші країни Європи оперативніше вирішувати питання допомоги Україні. США продовжать допомагати Україні, а Європа нехай бере з нас приклад…

ЮРІЙ ВАНЕТИК, адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародного правозахисного агентства WEST SUPPORT (США)

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-