Майбутні репарації Росії мають відшкодувати збитки через «каховський» екоцид – Україна в ОБСЄ

Майбутні репарації Росії мають відшкодувати збитки через «каховський» екоцид – Україна в ОБСЄ

Укрінформ
Росія має відповісти за підрив Каховської греблі, а майбутні репарації РФ мають відшкодувати всі збитки, завдані цим екоцидом. 

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ, передає кореспондент Укрінформу.

"Масштаб збитків, завданих моїй країні, ще належить встановити. Однак тяжкість злочину вже є безпрецедентною. Тому Росія має відповісти за цей огидний терористичний акт, а майбутні репарації Росії мають відшкодувати всі збитки, завдані цим екоцидом", - сказав Цимбалюк.

Він вказав на те, що генпрокурор України вже спілкувався з прокурором Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо розслідування вибуху на греблі, також було поінформовано комісара ЄС з питань юстиції. "Україна готова продовжувати співпрацю з міжнародними механізмами правосуддя, в тому числі з МКС, і надавати всі необхідні докази", - додав постійний представник України.

Читайте також: У Стамбулі відбувся мітинг проти екоциду, який чинить Росія в Україні

У ході свого виступу Цимбалюк поінформував делегації країн-учасниць ОБСЄ про попередні оцінки гуманітарних, екологічних та економічних наслідків підриву Каховської ГЕС та перші заходи, які українська влада вживає для їх ліквідації. При цьому, він вказав і на регіональні наслідки екоциду. 

"Масовий приплив прісної води також несе ризики для екосистеми Чорного моря. При цьому, висока вода змиває в Чорне море різні забруднюючі речовини, включаючи відклади, хімікати і важкі метали, разом з паливом і нафтою. Сюди також відноситься підвищена мінна небезпека. Це додає регіонального виміру цій катастрофі, спричиненій Росією. Цей акт російського екоциду потенційно може серйозно вплинути на весь регіон", - заявив Цимбалюк. 

Він зазначив, що практичний внесок ОБСЄ у вирішення цих викликів "є вкрай необхідним". "Ми вдячні за готовність ОБСЄ підтримати Україну, висловлену в сьогоднішній заяві. Очікуємо на узгодження модальностей можливої підтримки", - заявив український постпред.

Крім того, за його словами, коли російські окупанти розуміють неспроможність втримати окуповані території, то вдаються до тактики "випаленої землі", прикладом чого є підрив Каховської греблі.

Читайте також: У Міндовкіллі назвали руйнування Каховської ГЕС найбільшим екоцидом з початку війни

Український постпред поінформував, що під загрозою затоплення перебувають понад 40 тис. людей. Українська влада евакуює понад 17 тис. людей. "На жаль, понад 25 тис. цивільних осіб перебувають на території, підконтрольній Росії – люди просто покинуті на дахах своїх будинків. У зв'язку з нездатністю російської окупаційної адміністрації евакуювати людей Україна звернулася до відповідних міжнародних організацій з проханням втрутитися в ситуацію", - заявив Цимбалюк. 

Поруч з цим очільник української місії в ОБСЄ засудив спроби Росії перекласти провину на Україну за руйнацію Каховської греблі. Він нагадав, що прийом звинувачення жертви у власних злочинах Росія неодноразово практикувала у минулому, наприклад, у випадку зі збиттям MH17. Цимбалюк наголосив, що Росія продовжує заперечувати право України на існування, і "це заперечення залишається ключовим рушієм триваючої агресії та геноциду народу України". 

Як повідомляв Укрінформ, російські війська в ніч проти 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини станцію повністю зруйновано. За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею "екоцид".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-