Підрив Каховської ГЕС: у ООН кажуть, що допомагають Україні долати наслідки з першого дня

Підрив Каховської ГЕС: у ООН кажуть, що допомагають Україні долати наслідки з першого дня

Ексклюзив
Укрінформ
Гуманітарні місії ООН працювали на Херсонщині після деокупації і почали допомагати постраждалим від підриву Каховської ГЕС із першого дня.

Про це у коментарі Укрінформу заявив речник Управління ООН з координації гуманітарних справ (УКГП) Савіано Абреу.

«З 6 червня, коли сталося знищення (Каховської ГЕС), у нас там вже були операції, тому ми з першого дня почали надавати постраждалим від цієї нової катастрофи підтримку», - сказав речник.

Він зауважив, що з 6 червня 18 тисяч людей, які постраждали від стихійного лиха, отримали харчування завдяки ООН; УКГП передало 100 тисяч пляшок із водою, 10 тисяч очисних таблеток з Миколаєва до Херсона, а також надало пряму грошову допомогу для 3 500 людей, які постраждали від затоплення, гігієнічні набори для центрів для біженців.

Читайте також: ООН невідкладно збільшить допомогу постраждалим від затоплення регіонам України

Абреу відзначив, що на місці людям надається психологічна підтримка і працюють бригади із супроводом психологів на вокзалах.

Речник також повідомив, що 5 представників агентств ООН вчора були в Херсоні для співпраці з місцевою владою із визначення потреб підтримки.

Він додав, що координаторка ООН постійно підтримує контакт із урядом України, тісно контактує з Офісом Президента і різними міністерствами, на відміну від РФ. «Уряд України попросив нашої підтримки і поїхати туди (на окуповану територію - ред.). Ми збираємося переконатися, що зможемо це зробити, але, як вам відомо, РФ блокувала нам допуск», - підкреслив Абреу.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю BILD заявив, що найбільші міжнародні організації - ООН та Червоний Хрест - після прориву греблі Каховської ГЕС або не дали відповідь на запит України про допомогу, або він був по суті відмовою «у дипломатичних формулюваннях». Глава держави зазначив, що був «шокований» такою реакцією міжнародних організацій.

Читайте також: Україна працює над тим, щоб ООН і МКЧХ швидше розгорнули місії на Херсонщині – Кулеба

Організація Об’єднаних Націй у день військового злочину росіян, коли ті підірвали Каховську ГЕС і спричинили катастрофу, вирішила нагадати, що у світі 6 червня святкують День російської мови.

Російські війська в ніч проти 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини станцію повністю зруйновано.

Триває евакуація населення з потенційних районів затоплення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-