Україна потребує потужної міжнародної підтримки - Генсек ООН

Україна потребує потужної міжнародної підтримки - Генсек ООН

Укрінформ
Масштаби руйнувань в Україні потребуватимуть потужної міжнародної підтримки, що виходить далеко за рамки гуманітарної допомоги, заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, виступаючи в Парижі на Міжнародній конференції «Солідарність з українським народом. 

Про це передає Укрінформ з посиланням на повідомлення пресслужби ООН.

«Війна в Україні – це невпинний гуманітарний кошмар», - зазначив він, вказавши на погіршення ситуації через зниження температури в умовах пошкоджень, завданих російськими бомбардуваннями енергосистемі країни.

Енергетики, працівники галузі водо- та теплопостачання цілодобово працюють над відновленням енергетичної інфраструктури, підкреслив Гутерреш.

Але сьогодні 10 млн споживачів - у тому числі домогосподарства, підприємства, лікарні та школи - знеструмлені, а мільйони відключені від води та тепла, зауважив він.

Читайте також: ООН запросила для України на 2023 рік $5,7 мільярда

За його словами, протягом кількох місяців гуманітарні організації надали допомогу, пов’язану з підготовкою до зими, більш як 630 тис. цивільних осіб, на критично важливі об'єкти доставлено 400 генераторів. Ще тисячі генераторів закуповуються й надходять в Україну, додав він, наголосивши, що «все це - крапля в морі».

«Масштаби руйнувань по всій країні потребують потужної підтримки з боку міжнародного співтовариства - що виходить далеко за рамки гуманітарної допомоги», - сказав він.

Необхідно інвестувати у стійке відновлення та відбудову України, аби нинішня криза не обернулася «на бідність, голод та злидні для мільйонів українців», пояснив Генсек.

Читайте також: росія марнує час Радбезу ООН і поширює нові вигадки про Україну - представник США

Він вкотре закликав «працювати разом, щоб створити умови для досягнення миру відповідно до Статуту ООН та міжнародного права», тобто відновлення територіальної цілісності України в міжнародного визнаних кордонах.

Як повідомлялося, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Міжнародна конференція «Солідарність з українським народом», яка відбулася 13 грудня у Парижі, зібрала понад 1 млрд євро спільних внесків для допомоги Україні, і що ці гроші підуть на швидке відновлення її інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-