У Європарламенті кажуть, що Україні треба допомагати для законної самооборони

У Європарламенті кажуть, що Україні треба допомагати для законної самооборони

Укрінформ
Голова підкомітету з безпеки й оборони Європейського парламенту Наталі Луазо заявляє, що Україні необхідно надати військове обладнання для законної самооборони.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Луазо заявила під час засідання підкомітету, який розглянув питання впливу війни в Україні на експорт зброї з ЄС.

“Ми перебуваємо в ситуації, коли росія веде незаконну та неспровоковану агресивну війну проти України, і так, вкрай необхідно надати Україні необхідне обладнання, щоб вона могла реалізувати своє законне право на самооборону”, - зазначила Луазо, підкресливши, що “спорядження, яке потрібно негайно надіслати, знаходить застосування на полі бою”.

Глава підкомітету наголосила, що росія застосовує зброю проти цивільного населення та інфраструктури, а також отримує озброєння від інших держав, наприклад, наприклад, дронів-камікадзе з Ірану. Луазо підкреслила, що все це і надалі буде ретельно документуватися.

“Саме в цьому контексті через механізм Європейського фонду миру відбуваються постачання в Україну. Фонд став основною платформою для підтримки українських збройних сил для передачі обладнання“, - зазначила глава підкомітету ЄП, додавши, що з початку війни через цей інструмент Євросоюз виділив Україні 3,1 млрд євро.

Читайте також: В Європарламенті розглянули вплив війни рф проти України на експорт зброї

Стосовно контролю над зброєю, Луазо зауважила, що постачання військового обладнання здійснювалися під світові гарантії, включаючи, зокрема, зобов'язання одержувачів поважати принципи прав людини та міжнародного гуманітарного права, також передбачений механізм, що дозволяє ЄС відстежувати та контролювати доставлене обладнання.

При цьому Луазо зазначила, що мобілізація держав ЄС для надання військової підтримки Україні показала як переваги спільного підходу, так і його обмеження, оскільки країни зробили дуже різний вибір у своїх рішеннях.

Луазо додала, що окрім обладнання, надісланого за допомогою Європейського фонду миру, низка європейських держав вирішила відправити обладнання в Україну на двосторонній основі.

Читайте також: У Єврокомісії спростували російські фейки про «продаж» Україною західного озброєння

Вона також згадала Швейцарію, яка "в ім'я нейтралітету відмовляється постачати Німеччині боєприпаси, призначені для України. Чи це не особливо розширена концепція принципу нейтралітету? Чи не є це позиція, яка ризикує завдати шкоди Швейцарії у її відносинах з її партнерами?”, - наголосила Луазо.

Зауваживши, що Євросоюз робить для України те, чого ніколи не робив раніше, Луазо підкреслила: “Перш за все ми всі маємо бажання продовжувати допомагати Україні в безпрецедентній війні, яка має також безпрецедентне значення для нашої безпеки”.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що найкращим шляхом до тривалого миру є постачання Україні зброї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-