У Єврокомісії спростували російські фейки про «продаж» Україною західного озброєння

У Єврокомісії спростували російські фейки про «продаж» Україною західного озброєння

Укрінформ
російські фейки про нібито продаж Україною західного озброєння не відповідають дійсності, партнери в цьому питанні повністю довіряють українським військовим.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила директор із політики безпеки та оборони Європейської служби зовнішніх дій (ЄСЗД) Йоанеке Балфорт під час засідання підкомітету Європарламенту з безпеки та оборони.

«Російські пропагандистські ресурси стверджують, буцімто Збройні Сили України неспроможні відповідально ставитися до власного військового майна та допускають, щоб високотехнологічне західне озброєння «прямувало далі». Вже були спроби російських ресурсів поширювати новини про те, нібито західне озброєння «виставлено на продаж» в Україні. Усе це не має під собою жодного підґрунтя та було спростоване», - заявила вона.

За словами Балфорт, російська дезінформаційна кампанія спрямована на дискретизацію Києва як надійного військового партнера. У рамках цієї кампанії також поширювалися фейки про нібито підготовку Україною до застосування «брудної бомби» чи хімічної зброї.

Читайте також: Найкращим шляхом до тривалого миру є постачання Україні зброї - Столтенберг

Балфорт зазначила, що у ЄС є потужні гарантії та механізми, аби експортована військова техніка та озброєння не використовувалися у порушення гуманітарного та міжнародного права. Вона додала, що ЄСЗД спільно з партнерами щільно взаємодіє з українською владою у питаннях моніторингу та контролю наданого озброєння.

При оцінці надання експортної ліцензії для військової техніки країни Євросоюзу виходять з власного законодавства, а також із критеріїв, установлених Спільною позицією Ради ЄС щодо контролю експорту озброєнь та Угоди про торгівлю зброєю (ATT), нагадала Балфорт. При цьому країни-члени мають інформувати інших про кожний випадок, коли була відмова у ліцензії на основі порушення визначених у Спільній позиції Ради критеріїв.

 «З великим задоволенням я маю сказати, що з початку російської війни не було повідомлено про жодну таку відмову», - заявила Балфорт.

Вона додала: це свідчить, що країни ЄС оцінюють цілі та поведінку України як такі, що повністю відповідають міжнародним нормам. Також представниця ЄСЗД наголосила: норми експортного контролю створені для запобігання експорту озброєння до агресора, а не до жертви зовнішньої агресії.

 «З огляду на багаторазове порушення росію Женевської конвенції, включаючи атаки проти мирного населення та цивільних об’єктів, поставки зброї росії не дозволяються за Угодою про торгівлю зброєю. І ЄС постійно закликає країни-учасниці АТТ утриматися від будь-яких поставок в росію», - заявила вона.

Читайте також: Військова підтримка зміцнює позиції України на майбутніх переговорах з рф - глава МЗС Канади

Директор із політики безпеки та оборони ЄСЗД також підкреслила, що відповідь ЄС на російську агресію проти України і далі залишатиметься різкою та швидкою. «Ми віддані продовженню підтримки України у політичній, військовій та фінансовій сферах – стільки часу, скільки потребуватиметься, та в тих обсягах, які будуть потрібні», - заявила вона.

Як відомо, російська пропаганда неодноразово поширювала фейки про те, нібито Україна продає надані Заходом озброєння та військову техніку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-